Rebelii pro-rusi au atacat marti aeroportul din Lugansk, in estul Ucrainei, controlat pana in prezent de fortele loiale Kievului, a declarat pentru AFP un militar ucrainean aflat pe aeroport.

"Am fost atacati cu mortiere si arme automate. Rebelii au concentrat forte in jurul aeroportului. Asteptam intariri", a declarat, prin telefon, un parasutist al unitatii care asigura apararea aeroportului din acest oras, devenit un bastion al separatistilor pro-rusi.

Insurgentii pro-rusi au proclamat in mai independenta "Republicii Donetsk" si a "Republicii Lugansk", rupand orice legatura cu Kievul.

Fortele "Republicii Lugansk", care au cucerit saptamana trecuta mai multe posturi de la granita cu Rusia, controleaza in prezent cea mai mare parte a acestei regiuni care, alaturi de cea a Donetskului, este unul dintre plamanii industriali ai Ucrainei.

Aeroportul international din Lugansk este inchis de peste o luna din cauza securitatii precare din regiune.

Controlul aeroportului a devenit una dintre mizele conflictului armat care opune separatistii si fortele ucrainene.

Aeroportul din Donetsk, atacat de rebeli si la finele lunii mai, a fost preluat de fortele ucrainene dupa un contra-atac, cu interventia avioanelor de lupta si a elicopterelor, doldat cu circa 40 de morti in randul separatistilor, majoritatea de nationalitate rusa.