Presedintele partidului de extrema dreapta austriac FPO i-a cerut premierului turc Recep Tayyip Erdogan, care urmeaza sa mearga la Viena in aceasta luna la un miting electoral, sa "stea acasa", a anuntat duminica publicatia Oesterreich, citata de Mediafax.

"Nu avem nevoie de Erdogan la Viena. Ii voi spune imediat: Erdogan, ramai acasa", a declarat Heinz-Christian Strache pentru cotidian, declarandu-se impotriva sosirii premierului turc pentru a face o "campanie de propaganda pentru Erdoganistanul sau".

Erdogan, care nu si-a anuntat oficial candidatura pentru alegerile prezidentiale din august, este asteptat la 19 iunie in capitala austriaca pentru a face campanie in randul alegatorilor turci expatriati.

Austria are aproximativ 100.000 de alegatori turci.

Luna trecuta, un miting similar celui al premierului turc in Germania a mobilizat circa 20.000 de sustinatori ai acestuia. Aproximativ 40.000 de opozanti ai lui Erdogan s-au reunit, de asemenea, calificandu-l pe acesta drept "fascist" si "antidemocratic".

"Daca vrea sa vina in vizita de stat, poate sa o faca. Dar el nu a prevazut intalniri cu oameni politici in timpul vizitei sale la Viena", a declarat Strache.

"Este vorba doar despre o campanie de propaganda pentru Erdoganistanul sau. Consider ca acest lucru este alarmant", a adaugat el. apreciind ca Erdogan incearca sa instaureze o "societate paralela" in Austria.

FPOe este impotriva aderarii Turciei la Uniunea Europeana si are pozitii deschis antiimigratie si antiislam.

La ultimele alegeri europene, FPOe, care incearca sa faca alianta cu Frontul National francez si cu Liga Nordului italiana, a obtinut 19,7 la suta din voturi, consolidandu-si locul trei pe scena politica a tarii.