Mii de opozanti fata de monarhie, mobilizati de la abdicarea regelui Juan Carlos, au manifestat sambata la Madrid si in toata Spania, cerand revenirea la republica printr-un "Referendum Ya", in contextul in care viitorul rege Felipe al VI-lea se pregateste sa depuna juramantul, informeaza Mediafax.

Manifestatii in Spania Foto: Captura euronews

"Spania, maine, va fi republicana", strigau manifestantii, defiland in centrul Madridului, intr-o adevarata maree de steaguri rosii si/sau violet, culorile celei de a doua Republici spaniole proclamate in aprilie 1931 si aneantizate de dictatura franchista in 1939, dupa trei ani de razboi civil.

Inca din seara lui 2 iunie, la cateva ore dupa de Juan Carlos, in varsta de 76 de ani, si-a anuntat decizia de a abdica, un val republican si-a semnalat prezenta in tara.

Zeci de partide politice de stanga si organizatii cetatenesti au indemnat sambata la noi manifestatii, reclamand "Un referendum acum!" asupra viitorului monarhiei si instaurarea celei de a treia Republici. Manifestantii au invadat strazile in numeroase orase, inclusiv in Tara Bascilor si Valencia.

"A venit momentul sa intrebam poporul ce fel de sef de stat vrea", a declarat un universitar, Jorge Lopez, in varsta de 31 de ani, cercetator in fizica la Madrid. "In anii '70, la inceputul democratiei, s-a profitat de pe urma faptului ca oamenilor le era frica de o revenire la dictatura pentru a ni se impune o monarhie care nu este majoritara", a adaugat el.

"Sefi de stat prin urne, nu prin nastere", "Burbonii, la alegeri", proclamau pancarte purtate in multime.

Printul mostenitor Felipe se pregateste, la varsta de 46 de ani, sa devina urmatorul rege al Spaniei. El probabil ca va depune juramantul pe 19 iunie, in Parlament.

Mai intai Camera Deputatilor, iar dupa aceea Senatul, vor vota o lege care autorizeaza abdicarea lui Juan Carlos. Rezultatul este cunoscut dinainte. Partidele favorabile monarhiei - in principal Partidul Popular (dreapta), care guverneaza Spania, si Partidul Socialist, cea mai importanta forta a opozitiei - insumeaza peste 80% din mandatele in Parlamentul ales in 2011.

Insa, in ultimii trei ani, criza economica si scandalurile care au patat finalul domniei lui Juan Carols i-au diminuat totodata popularitatea, iar monarhia nu a fost ocolita de scaderea increderii generale in institutii.

Expresia acestei tendinte a fost rezultatul alegerilor europene de la 25 mai si deruta partidelor traditionale, zguduite de catre formatiuni mici de stanga prorepublicane, care au adunat impreuna aproimativ 20% din voturile exprimate.

"Cred ca exista in prezent forte care doresc o schimbare profunda", afirma Jorge Lopez, un alegator al partidului ecologisto-comunist Izquierda Unida. In opinia sa, Felipe "nu este diferit de oricare alt cetatean spaniol, iar altii ar putea sa fie de asemenea capabili, poate mai mult ca el, sa fie sefi de stat".

O "reinnoire nesigura"

Valul republican raliaza in special tineri, care nu cunosc contextul urcarii pe tron a lui Juan Carlos, pe 22 noiembrie 1975, dupa doua zile de la moartea lui Francisco Franco, anii de tranzitie si aprobarea prin referendum, in 1978, a Constitutiei care a fondat Spania democratica.

"Suntem aici pentru ca nu mai vrem o monarhie in Spania", rezuma o tanara, Maria Cabrera, in varsta de 28 de ani, care a venit sa manifsteze la Madrid impreuna cu doi prieteni.

"Regele nu serveste la nimic, tot ceea ce face este sa cheltuiasca bani", spune ea, referindu-se la scandalul judiciar in care Cristina, sora lui Felipe, este inculpata pentru frauda fiscala.

"Oamenii sunt obositi de coruptie, vor sa-si poata alege seful statului. Este mai democratic, nu?", subliniaza prietenul ei, Juan, in varsta de 29 de ani, angajat la o firma de securitate.

In prezent, un rege afectat de probleme de sanatate si scandaluri urmeaza sa transmita puterea.

Anuntandu-si abdicarea, Juan Carlos a spus ca doreste o "reinnoire" a monarhiei sub impulsul unei "noi generatii", lasand viitorului rege Felipe al VI-lea sarcina de a reda legitimitate Coroanei.

Alt semn al turbulentelor pe care le va avea de infruntat noul rege este faptul ca in Catalonia, cu cinci luni inainte de data stabilita pentru un referendum pentru autodeterminare, steagurile republicane flutura printre "estelada", steagul separatist cu o stea alba.