Uniunea Europeana nu este pregatita sa integreze Ucrainei, a reiterat sambata seful diplomatiei franceze Laurent Fabius, la revenirea de la ceremonia de investire a presedintelui ucrainean Petro Porosenko ocazie cu care noul lider la Kiev a insistat asupra vointei de aderare a tarii sale la UE, transmite AFP.

Porosenko a sustinut "un discurs foarte pro-UE, poate mai mult decat sunt pregatite sa accepte statele UE", a declarat Fabius pentru I-tele.

"Atunci cand Porosenko spune ca (Acordul de Asociere cu UE - n.red.) este prima etapa a unei Ucraine membre UE, atunci cand discut cu partenerii mei europeni nu exista o majoritate pentru asta, este clar", a insistat Fabius.

"Convingerea noastra este sa spunem ca Ucraina este in Europa, dar ca Ucraina ar trebui sa aiba relatii bune atat cu UE, cat si cu Rusia", a adaugat el.

Presedintele ucrainean s-a angajat sambata, in discursul de investire sustinut in Parlamentul de la Kiev, sa mentina unitatea tarii, a carei parte de est este devastata de o insurectie separatista prorusa, si sa conduca aceasta fosta republica sovietica spre UE.

Porosenko a promis "semnarea cat mai rapid posibil" a sectiunii economice a Acordului de Asociere cu UE si introducerea unui regim de calatorie fara vize pentru ucraineni. "Consideram acest lucru drept un prim pas catre aderarea la UE", a spus noul presedinte ucrainean.

Fabius a mai apreciat ca ultimele evenimente - intanirea Putin-Porosenko desfasurata vineri in Normandia si investirea presedintelui ucrainean sambata - reprezinta "posibilul inceput al unei detensionari" a crizei si a dat asigurari ca negocierile pentru un armistitiu intre autoritatile ucrainene si separatisti prorusi "trebuie sa inceapa in oreleurmatoare".

Ales la 25 mai cu 54,7% din voturile exprimate, Porosenko, un miliardar prooccidental in varsta de 48 de ani, a depus sambata juramantul in Parlament si a fost declarat al cincilea presedinte al Ucrainei independente. Fost ministru al Economiei si de Externe, magnatul ciocolatei i-a succedat lui Viktor Ianukovici, destituit la sfarsitul lui februarie, in urma unei bai de sange in piata Independentei din Kiev, dupa trei luni de contestare proeuropeana.

Considerat o personalitate de consens, Porosenko va avea dificila sarcina sa concretizeze aspiratiile europene, sa scoata tara dintr-o profunda recesiune, agravata de criza actuala. Insa cea mai urgenta provocare pe care o are de infruntat este sa reuneasca o tara care se afla pe marginea razboiului civil.