Separatistii prorusi din autoproclamata "Republica Lugansk" din estul tarii au reactionat sambata, dupa investirea noului presedinte ucrainean Petro Porosenko in functie, solicitandu-i sa-si "retraga trupele de ocupatie", transmite AFP.

"Negocierile pot incepe decat dupa retragerea de pe teritoriul nostru a trupelor de ocupatie. Iar daca Kievul considera ca suntem cu totii teroristi, nu avem ce sa discutam cu ei", a declarat "presedintele" "Republicii Lugansk" Valeri Bolotov.

In discursul de investire in functie, Porosenko a declarat, adresandu-se locuitorilor regiunii rusofone Donbas, controlata in mare parte de insurgenti, ca "multi dintre voi au experimentat 'farmecele' regimului teroristilor. Nu va vom abandona in nicio circumstanta".

"Astazi a avut loc investirea presedintelui Ucrainei, o tara vecina. Republica noastra nu are relatii diplomatice cu Ucraina", a adaugat Bolotov.

Noul presedinte ucrainean s-a angajat sambata, in fata Parlamentului si a tarii, sa mentina unitatea statului, in conditiile in care regiunile din partea de est a tarii sunt devastate de o insurectie separatista prorusa violenta.

"Voi veni foarte curand sa va vad, cu un mesaj de pace si cu garantia utilizarii libere a limbii ruse", a subliniat el.

Guvernatorul regiunii Donetk numit de catre Kiev, dar care nu are, in prezent, vreo putere reala in regiune, Serghii Taruta, a declarat ca nu se asteapta la o vizita a noului presedinte in saptamanile viitoare.

"Nu stiu cand va veni Porosenko in Donbas. Dar cu siguranta nu (va veni) saptamana viitoare sau in doua saptamani. Pentru ca Porosenko sa vina aici, este necesar sa se i se garanteze securitatea. Pentru moment, acest lucru este dificil", a declarat Taruta pentru postul local Ostrov.

"Premierul" autoproclamatei "Republici Donetk", Alexandre Borodai, a denuntatd e asemenea discursul de investire a presedintelui Porosenko si i-a solicitat "sa nu se mai gandeasc ca Crimeea, Republica Donetsk si Republica Lugansk ii apartin".

"Aceste propozitii sunt populisme. De fapt, intelege foarte bine ca nu va recupera aceste teritorii", a adaugat Borodai, intr-o conferinta de presa sustinuta sambata la Donetk.