Statele Unite au deblocat sambata ajutoare financiare simbolice destinate Republicii Moldova si Georgiei, doua foste republici sovietice care se pregatesc sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana (UE), a anuntat Casa Alba, citata de AFP.

Anuntul a fost facut cu ocazia vizitei vicepresedintelui american Joe Biden la Kiev, unde s-a intalnit cu presedintele moldovean Nicolae Timofti si cu cel georgian Ghiorghi Margvelasvili la ceremonia de investire a noului presedinte ucrainean Petro Porosenco.

Ajutorul acordat Republicii Moldova se ridica la opt milioane de dolari si este destinat contribuie la cresterea competivitatii in contextul apropierii de UE. Aceasta suma ridica la 31 de milioane de dolari ajutorul acordat de catre Washington Chisinaului in 2014.

Ajutorul acordat Georgiei, in valoare de cinci milioane de dolari, este destinat in special zonelor frontaliere Abhazia si Osetia de Sud, doua regiuni separatiste a caror independenta a fost recunoscuta de Rusia in urma unui scurt razboi intre cele doua tari. Ajutorul american acordat Georgiei in 2014 este de 65 de milioane de dolari.

Republica Moldova si Georgia urmeaza sa semneze Acordul de Asociere cu UE la 27 iunie, cu ocazia unui summit european. Semnarea acordurilor devenit sensibila din punct de vedere politic din cauza crizei ucrainene, provocate de catre decizia, la sfarsitul lui 2013, a presedintelui de atunci, Viktor Ianukovici, destituit intre timp, de a suspenda semnarea unui acord de asociere cu UE.