Italia va refuza sa sustina un presedinte al Comisiei Europene (CE) care nu va schimba politica, a avertizat sambata presedintele Consiliului italian de Ministri Matteo Renzi, intervenind astfel in dezbaterea cu privire la inlocuitorul lui Jose Mario Barroso.

Matteo RenziFoto: Captura YouTube

"Viitorul presedinte al CE va trebui sa schimbe politica in viitorii cinci ani sau nu va avea sustinerea Italiei", a avertizat seful Guvernului italian, la Napoli, in cadrul "La Repubblica delle idee", un colocviu organizat de catre cotidianul La Repubblica.

"Nimeni nu a obtinut majoritatea in Parlamentul European (PE). Deci suntem obligati sa ajungem la un acord. Ei vor sa-l prezinte pe (fostul premier luxemburghez Jean-Claude) Juncker. Foarte bine. Sa spuna, atunci, ce gandeste el despre viitorii cinci ani" , a cerut Renzi in mod apasat.

Renzi a adaugat, dupa aceea, un comentariu care pare critic. "Il poate chema Juncker sau Paolo Rossi, (dar) cine vrea sa continue politica acestor cinci ultimi ani nu va avea sustinerrea Italiei", a insistat el.

Candidatul Partidului Popular European (PPE, conservator) Jean-Claude Juncker se confrunta cu opozitia premierului britanic David Cameron. PPE este cea mai importanta forta politica din Parlamentul European, in urma alegerilor europene de la 25 mai.

Cancelarul german Angela Merkel, membra PPE, il sustine pe Juncker, dar subliniaza asupra necesitatii de a se tine cont de punctul de vedere al Londrei.

Renzi, un nou sosit printre liderii europeni, este foarte vizibil, atat prin dinamismul si vointa sa de a pune lucrurile in miscare in Italia, cat si prin succesul (40%) obtinut de formatiunea sa, Partidul Democrat (PD, centru-stanga), in alegerile europene.

Cei 28 urmeaza sa propuna un nume in cadrul urmatorului summit, pe 26 si 27 iunie, la Bruxelles. PE se va pronunta acestei propuneri la jumatatea lui iulie.

Italia preia presedintia UE la 1 iulie. Pe agenda Romei se afla "trei capitole mari", si anume prioritatea pietei interne, implementarea reformelor structurale si finantarea cresterii economice.