Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, cere guvernului Ucrainei sa dea dovada de prudenta in utilizarea fortei militare impotriva separatistilor pro-rusi din partea de est a tarii, transmite Reuters.

"Rezultatul a operatiunilor militare din estul Ucrainei nu trebui sa dea un impuls separatistilor", a declarat Steinmeier pentru ziarul Tagesspiegel am Sonntag. Fragmente din declaratiile ministrului german au fost publicate sambata, in aceeasi zi in care un nou presedinte a fost investit in functie la Kiev.

Intr-o astfel de situatie tensionata, a adaugat Steinmeier, ar fi "inteligent sa fie precauti in desfasurarea de forte militare si sa aiba un simt al proportiei".

Potrivit ministrului german, comportamentul Rusiei in conflict "s-a schimbat considerabil", un comentariu care pare sa vesteasca un nou ton, subliniind atat importanta Kievului cat si cea a Moscovei in asumarea responsabilitatii pentru o detensionarea crizei.

Germania a solicitat in repetate randuri Kremlinului sa ajute la stabilizarea Ucrainei, in urma anexarii Crimeei de catre Rusia in luna martie si a confruntarii din estul Ucrainei intre fortele guvernamentale si separatistii pro-rusi.

Vineri, in timpul ceremoniilor din Franta cu ocazia a 70 de ani de la Debarcarea din Normandiain cel de al Doilea Razboi Mondial, cancelarul german Angela Merkel i-a transmis presedintelui rus Vladimir Putin ca Rusia are o "mare responsabilitate" in eforturile de instaurare a pacii in Ucraina.

Steinmeier a mai declarat ca Rusia trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a ajuta la stabilizarea situatiei si ca este "important pentru Moscova sa sustina public integritatea teritoriala a Ucrainei si sa respinga toate eforturile care vizeaza o diviziune".

Ministrul german a spus ca ambele parti trebuie sa isi asigure frontierele comune pentru a preveni un aflux de arme si luptatori din Rusia.

Noul presedinte ucrainean Petro Porosenco a trimis Rusiei, sambata, in discursul de investire, un mesaj sfidator spunand ca tara sa nu va renunta niciodata la Crimeea si ca nu va compromite parcursul Ucrainei catre legaturi mai stranse cu Europa.