Bernard Jordan (89 de ani), un veteran britanic supravietuitor al debarcarii aliatilor in Normandia acum 70 de ani, a evadat de la caminul de batrani unde este ingrijit pentru a patricipa la ceremoniile organizate in onoarea fostilor sau camarazi. Jordan a evadat de la caminul de batrani din Hove (oras pe coasta de sud a Marii Britanii) dupa ce personalul caminului i-a spus ca nu va fi in masura sa calatoreasca pana in Franta si nu poate organiza transportul pentru el, scrie The Telegraph. Bernard Jordan a vrut insa neaparat sa fie martor la ceremonia despre care a spus apoi ca a fost "un show de prima clasa".

El a refuzat sa ia in serios refuzul personalului de la caminul din Hove si a plecat pe cont propriu, generand inclusiv o alerta pentru persoane date disparute la nivel international. Bernard Jordan li s-a alaturat, in cele din urma, in Normandia, sutelor de prieteni care au tinut sa ia parte la comemorarea celor care nu au supravietuit celei mai mari invazii maritime din istorie.

"Am vrut sa fiu prezent la acest show, azi, aici. Este principalul motiv pentru care am venit aici si este un show de prima clasa. Am fost aici si anul trecut, sunt aici acum si voi incerca sa vin si anul viitor", a spus Bernard Jordan.

Veteranul in varsta de 89 de ani a mai spus ca nimic nu l-ar fi putut impiedica sa ajunga la ceremonie si ca "nu a realizat" cat interes va starni povestea lui.

In jur de 8.000 de invitati si 20 de sefi de stat si de guvern au participat, vineri, la ceremoniile organizate in Normandia pentru cea de-a 70-a aniversare a Zilei Z in care aliatii au inceput debarcarea pe vechiul continent ocupat de nazisti. O mie de fosti combatanti au fost de asemenea asteptati la ceremonia de pe plaja Ouistrehan, rebotezata "Sword Beach" de aliatii care au debarcat acolo in data de 6 iunie 1944.