Presedintele american Barack Obama i-a cerut vineri omologului sau rus Vladimir Putin sa "atenueze tensiunile in Ucraina", amenintand in caz contrar cu agravarea izolarii internationale a Rusiei, a afirmat un oficial american, citat de AFP.

Acest avertisment intervine in conditiile in care cei doi sefi de stat au avut o discutie informala de 15 minute in marja dejunului liderilor care participa la a 70-a aniversare a debarcarii aliate din Normandia.

A fost prima intalnire fata in fata intre cei doi presedinti, dupa criza ucraineana.

"Presedintele Obama a subliniat ca reusita alegerilor ucrainene ofera o oportunitate care trebuie folosita", a declarat Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate nationala.

"Presedintele Obama a spus limpede ca dezescaladarea depinde de recunoasterea de catre Rusia a presedintelui ales Petro Proroshenko in calitate de lider legitim al Ucrainei si stoparea sustinerii pentru separatistii din estul Ucrainei si a miscarilor de arme si materiale peste frontiera", a adaugat acesta.

"Daca aceste decizii nu sunt luate, aceasta nu va face decat sa agraveze izolarea Rusiei", a precizat consilierul american.

In schimb, "daca Rusia foloseste oportunitatea de a recunoaste si lucra cu noul guvern de la Kiev, presedintele Obama a indicat ca acest lucru va crea o deschidere pentru reducerea tensiunilor".