Partidul socialist bulgar, care sustine guvernul minoritar al tehnocratului Plamen Oresharski, a acceptat vineri ideea alegerilor anticipate, cerute de mai multe partide, scrie AFP.

"Cred ca alegerile nu trebuie amanate in absenta sustinerii si a legitimitatii" pentru politica guvernului, a declarat liderul socialistilor, Serghei Stanishev, intr-o conferinta de presa.

Anuntul lui Stanishev ridica ultimul obstacol pentru organizarea de alegeri anticipate, dupa ce joi partidul minoritatii turce, ale carui voturi in Parlament sunt esentiale pentru sustinerea guvernului, a cerut acest lucru.

Data alegerilor ramane a fi stabilita dupa discutiile cu celelalte partide parlamentare, a declarat Stanishev, care s-a pronuntat pentru organizarea lor la inceputul acestei toamne.

MDL ceruse joi alegeri anticipate in 30 noiembrie sau 7 decembrie, in conditiile in care conservatorii (opozitia) fostului premier Boiko Borisov cer alegeri imediat.

Confruntat cu o puternica opozitie inca de la preluarea puterii, in mai 2013, guvernul Oresharski este viu criticat in ultima perioada de Comisia Europeana, care se opune constructiei gazoductului South Stream. Sofia se pregateste sa demareze constructia acestui gazoduct la presiunea Rusiei. Fonduri europene de zeci de milioane de euro destinate Bulgariei au fost suspendate de Bruxelles din cauza neregulilor pe pietele publice.

Rezultatul bun obtinut de MDL la alegerile europene, din care PS a iesit slabit, au provocat tensiune intre cele doua formatiuni care sustin guvernul.

Presedintele MDL Lutvi Mestan a subliniat joi caracterul centrist al partidului sau si nu a exclus abandonarea socialistilor pentru a colabora cu Gerb dupa alegerile legislative.