Liderii autoproclamatei "Republici Populare Donetsk" (estul Ucrainei) au cerut Rusiei "un credit de stabilizare" in valoare de 30 miliarde de ruble (aproximativ 1 miliard de dolari) si intentioneaza sa-si deschida o banca centrala, a relatat agentia de presa Unian, citata de Agerpres.

Potrivit sursei citate, solicitarea a fost adresata miercuri Kremlinului de catre Boris Borisov, unul din liderii separatistilor din Donetsk, cu prilejul unei reuniuni a reprezentantilor institutiilor de stat din Rusia cu cei ai unor organizatii publice, ce s-a desfasurat sub auspiciile Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), la Moscova.

"Singura cale de iesire din impasul in care ne aflam este relansarea imediata a economiei regiunii pe baza rublei. In acest scop avem in vedere crearea unei banci centrale si obtinerea unui imprumut de minimum 1 miliard de dolari", a afirmat Borisov, indicand ca o astfel de banca ar urma sa fie deschisa la Rostov pe Don, oras din sudul Rusiei, situat in apropiere de granita ucraineana.

El a explicat necesitatea unui astfel de imprumut prin faptul ca economia Donbasului (zona miniera din estul Ucrainei care include regiunile Donetsk si Lugansk, ce si-au proclamat suveranitatea in urma unui controversat referendum la 11 mai acest an) are un Produs Intern Brut (PIB) de peste 1 trilion de ruble pe an. Un imprumut de 1 miliard de dolari ar constitui 2-3% din PIB-ul "Republicii" Donetsk.

"Nu este o suma mare, dar poate sa contribuie la organizarea unei 'activitati normale economice' in zona", a mai spus acesta, in pledoaria sa.

La ora actuala in regiunea sunt in curs de desfasurare confruntari puternice intre insurgentii pro-rusi, care contesta noua putere pro-europeana de la Kiev, si trupele guvernamentale.