Presedintele sirian in exercitiu Bashar al-Assad a castigat asa cum era de asteptat alegerile prezidentiale cu mai mult de 88,7 % din voturi in cadrul unui scrutin criticat de Occident, un rezultat care il va incuraja sa intensifice lupta impotriva rebelilor, scrie AFP.

Cu cateva ore inainte de anuntarea rezultatelor, secretarul american de stat John Kerry, aflat in vizita la vecinii libanezi a calificat votul de marti "fara nicio alegere ", si a facut apel la aliatii regimului sa puna capat razboiului.

Intr-o tara ravasita de trei ani de razboi, 11,6 milioane de persoane au participat la vot, din 15,8 milioane chemate la urne, potrivit presedintelui Parlamentului.

Ceilalti doi candidati, Maher al-Hajjar si Hassan al-Nouri, au obtinut 4,3% si, respectiv, 3,2% din voturi. Alegerile au avut loc in zonele controlate de regimul Assad, adica pe 40% din teritoriul unde este concentrata 60 % din populatie.

Bashar al-Assad conduce Siria din anul 2000, dupa moartea tatalui sau.

Siria se confrunta din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul conflictului depaseste, potrivit estimarilor, 160.000 de morti.