Presedintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri Americii sa prezinte "dovezi" ale implicarii militare rusesti in estul Ucrainei, dar s-a aratat mai conciliant in privinta noului presedinte ucrainean, declarandu-se pregatit sa se intalneasca cu el in Franta, scrie AFP.

Putin in CrimeeaFoto: kremlin.ru

Intr-un interviu acordat pentru radio Europe 1 si televiziunea TF1, din care Kremlinul a difuzat extrase, Putin a negat ca ar incerca sa "impuna un nationalism rus sau sa renasca Imperiul" rusesc.

Acuzat recent de Washington ca permite trecerea "combatantilor" si a "armelor" din Rusia in estul Ucrainei, regiune cuprinsa de o insurectie armata pro-rusa, Vladimir Putin a replicat: "Dovezi? Sa prezinte dovezi!"

"Am vazut, toata lumea a vazut cum secretarul de Stat american (Colin Powell) a aratat dovezi despre prezenta armelor de distrugere in masa in Irak", a ironizat seful de stat, facand aluzie la acuzatiile nefondate lansate in 2003 de Statele Unite pentru a justifica o interventie militara impotriva lui Saddam Hussein.

"A afirma, este un lucru. A avea dovezi, este alt lucru. Va repet: nu exista nicio forta rusa, niciun instructor rus in sud-estul Ucrainei. Nu au fost si nici nu sunt", a spus Putin, in conditiile in care politia ucraineana de frontiera acuza in mod regulat incursiuni de vehicule care transporta arme din Rusia.

Sambata, presedintele republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadirov, a recunoscut ca luptatori ceceni se afla alaturi de insurgentii pro-rusi in estul Ucrainei.

Intrebat despre relatiile cu Barack Obama, Vladimir Putin s-a aratat s-a aratat mai conciliant, inaintea ceremoniilor dedicate implinirii a 70 de ani de la Debarcarea aliata in Normandia (Franta).

"Sper ca nu ne vom lasa antrenati intr-o noua faza a 'Razboiului Rece'", a raspuns Putin, precizand ca nu are motive sa creada ca "presedintele Obama nu vrea sa vorbeasca cu presedintele rus".

"Este alegerea sa, eu sunt pregatit pentru dialog", a adaugat el, inainte de a critica din nou politica externa americana. "Nu este un secret ca politica cea mai agresiva, cea mai ferma este politica americana. Noi aproape ca nu avem forte militare in strainatate si priviti: peste tot in lume sunt baze militare americane, trupe americane la mii de kilometri de granitele lor. Iau partea la afacerile interne ale diverselor tari: deci este dificil sa ne acuza pe noi de incalcari" ale dreptului international.

Va intinde mana noului presedinte ucrainean Petro Poroshenko, invitat si el in Normandia? "Nu intentionez sa evit pe nimeni", a declarat Putin. "Nu intentionez sa evit pe nimeni si voi vorbi, evident, cu toata lumea", a adaugat presedintele rus, care pentru moment nu a recunoscut formal presedintele ales in 25 mai si care va fi investit sambata, la Kiev.

"Puterea ucraineana trebuie sa deschida un dialog cu populatia sa: acest lucru nu trebuie sa se faca cu avioanele si cu tancurile ci prin negociere", a mentionat Putin, adaugand: "Cred ca Poroshenko are o sansa unica: nu are inca sange pe mainile sale si poate suspenda aceasta operatiune punitiva (din estul Ucrainei) si sa inceapa un dialog direct cu cetatenii din estul si din sudul tarii".