Orasul Slaviansk din estul Ucrainei a fost miercuri, pentru a doua zi consecutiv, scena unor lupte violente intre separatistii pro-rusi si trupele ucrainene care au atacat rebelii cu artilerie si arme automate, transmite Reuters.

Guvernuld e la Kiev incearca sa infranga rebeliunea militiilor pro-ruse temandu-se ca ar putea duce la dezmembrarea tarii. Autoritatile sustin ca peste 300 de rebeli au fost ucisi in ultimele 24 de ore in "operatiunea anti-teroriste" desfasurata in orasul Slaviansk, un bation separatist asezat strategic.

Rebelii au negat bilantul facut public de autoritati si au afirmat ca pierderile in randul trupelor guvernamentale, inregistrate in ofensiva lansata marti, le depasesc pe cele ale separatistilor.

Agentia de presa precizeaza ca puteau fi auzite lovituri de artilerie la un punct de control al armatei la marginea orasului si ca un nor mare de fum negru s-a ridicat deasupra periferiie orasului. Totodata, au putut fi auzite rafale sustinute de arme automate.

Un purtator de cuvant al fortelor guvernamentale, Vladislav Selezniov, a declarat ca doi militari au fost ucisi si 45 raniti de la lansarea operatiunii din apropierea Slavianskului. Autoritatile au descins in zona cu avioane, elicoptere si artilerie.

Separatistii, care au preluat controlul asupra orasului inca din luna aprilie, au negat datele anuntate de guvern si sustin ca au provocat prabusirea unui elicopter al armatei, lucru pe care Kievul il neaga.

"Informatiile privind 300 de morti nu sunt adevarate. Pierderile partii ucrainene sunt mai mari decat ale noastre", a declarat Aleksander Borodai, "premier" auto- proclamat al Republicii Populare Donetk, citat de agentia de stiri Interfax.

La o conferinta de presa ulterioara in Donetsk, Borodai a precizat ca separatisti isi vor mobiliza fortele si vor antrena voluntari pentru a lupta in Slaviansk si pentru a "apara" Donetskul.

"Avem informatii ca se pregateste un asalt al orasului Donetsk de catre fortele inamice si suntem nevoiti sa luam masuri precum mobilizarea de voluntari", a spus liderul separatist.

La scurt timp dupa succesul rasunator inregistrat in alegerile prezidentiale din 25 mai, presedintele ales Petro Porosenko a ordonat reluarea in forta a operatiunilor guvernamentale pentru a inabusi revolta militiilor pro-ruse din estul rusofon.

Poroshenko a declarat miercuri, la Varsovia unde s-a intalnit cu presedintele american Barack Obama, ca urmeaza sa prezinte dupa ceremonia de inaugurare de duminica un plan pentru o "solutionare pasnica" a situatiei din estul tarii.

De la reluarea operatiunilor antiteroriste, au avit loc ciocniri violente in Donetsk dar si in jurul orasului, precum si in orasul Lugansk, apropiat de granita cu Rusia. De ambele parti s-au inregistrat pierderi de veti omenesti.

Cu toate ca are o populatie de doar 130.000 de oameni, Slaviansk are valoare strategica, aflandu-se in centrul zonei Donbass, la intersectia a trei regiuni estice principale.

Fortele guvernamentale pareau sa isi fi intarit miercuri pozitia in oras insa este prea devreme pentru a prezice rezultatul luptelor. In aprilie, eforturile initiale ale armatei ucrainene de eradicare a separatistilor a esuat inregistrand probleme si pierderea de echipamente militare.

Aprovizionarea cu apa a orasului Slaviansk a fost taiata incepand de marti dupa-amiaza, au povestit locuitorii care au fugit din orasul devenit front de lupta.

In timp ce unele familii, mai ale femei si copii, au incercat sa plece din oras, unii oameni asteptau in masini sa se intoarca in Slaviansk, insa nu au fost opriti la un blocaj rutier realizat de catre fortele ucrainene.

Soldatii au tras focuri de avertisment in aer atunci cand o masina care venea din directia Slavianskului a incercat treaca de punctul de control.

La un punct de control instalat de data aceasta de rebeli la doar un kilometru distanta de cel al autoritatilor, un afis scris cu cerneala rosie avertizeaza ca "cei care urmeaza ordinele juntei sunt fascisti".

La un alt punct de control separatist, de la cativa kilometri distanta, un luptator voluntar a declarat cu mandrie ca vien din zona Moscovei. Un alt barbat, care a precizat ca vine din centrul Ucrainei dar face parte dintr-o milie pro-rusa numita Armata Ortodoxa Rusa, a declarat ca "acesta este deja un razboi".