Alegerile prezidentiale organizate in Siria, care probabil vor fi castigate de presedintele Bashar al-Assad, sunt "o rusine", considera Statele Unite, potrivit Mediafax.

Alegerile din Siria sunt o rusine", a comunicat Departamentul de Stat american, citat de AFP. "Bashar al-Assad nu mai are nicio credibilitate in prezent", a declarat Marie Harf, purtatorul de cuvant al diplomatiei americane.

"Acest scrutin este desprins total de realitate", a subliniat oficialul SUA.

Peste 15 milioane de cetateni sirieni sunt chemati la urne in alegerile prezidentiale programate marti, catalogate de Occident drept "o farsa".

Este prima data in ultimele cinci decenii cand in scrutinul prezidential din Siria candideaza mai multi politicieni. Hafez al-Assad, care a condus tara din anul 1970 pana in 2000, si fiul sau, Bashar al-Assad, nu au mai avut pana acum adversari in alegerile prezidentiale.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul conflictului depaseste, potrivit estimarilor, 160.000 de morti.