Separatistii prorusi din orasul ucrainean Lugansk le-au dat marti un ultimatum agentilor politiei de frontiera blocati intr-o unitate militara, informeaza AFP, citat de Mediafax. "Daca nu se vor preda, vor fi stersi de pe fata pamantului", i-a avertizat liderul "Republicii populare Lugansk", Valeri Bolotov, pe militarii blocati intr-o unitate a Politiei de frontiera- din Lugansk.Confruntarile in jurul unitatii militare dureaza de luni dimineata, soldandu-se cu numeroase victime de ambele parti.

Ora 08:00 Intalnire intre Barack Obama si Petro Porosenko la Varsovia

Presedintele american Barack Obama urmeaza sa il intalneasca miercuri pe presedintele ales ucrainean, prooccidentalul Petro Porosenko, al doilea gest puternic american fata de Kiev, dupa ce a propus marti alocarea sumei de un miliard de dolari pentru securitate in Europa. (Mediafax)

Ora 07:00 Presedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, a ordonat secretarului Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare (SNBO), Andrei Parubii, sa examineze in regim de urgenta propunerea de a institui legea martiala in regiunile Donetk si Lugansk (est), relateaza agentia Interfax Ucraina.

La Lugansk, unde luni au avut loc confruntari puternice, granicerii au anuntat ca situatia era calma, dar ca insurgentii continuau sa ii incercuiasca, alimentand temeri cu privire la un nou asalt.

"O faza ofensiva activa a operatiunii antiteroriste este in curs in jurul Slavianskului", a scris Arsen Avakov intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. "Populatia pasnica de la Slaviansk, Kramatorsk si Krasnii Liman este rugata sa nu-si asume riscuri la adresa vietii, sa ramana acasa si sa nu se apropie de locurile in care sunt concentrati teroristi", a adaugat el.

Ministrul a precizat ca "schimburi de tiruri intense" au avut loc la Semenivka, in urma unui atac cu lansatoare de rachete al teroristilor asupra unor tancuri apartinand armatei ucrainene. El a anuntat ca fortele ucrainene au distrus baraje apartinand insurgentilor.

Slaviansk, un bastion al rebeliunii in estul tarii de aproape doua luni, este incercuit de catre fortele ucrainene, provocand lupte si schimburi de tiruri sporadice.

In regiunea vecina, Lugansk, sute de rebeli au luat cu asalt, luni, un post de graniceri, provocand, potrivit acestora din urma, opt raniti in randul militarilor si cinci morti in randul separatistilor.