Fostul sef al Armatei Abdel Fattah al-Sissi, care conduce de facto Egiptul dupa ce l-a destituit pe islamistul Mohamed Morsi in urma cu 11 luni, a fost ales presedinte, cu 96,9% din voturi, a anuntat marti comisia electorala nationala, citata de AFP.

Maresalul Sissi, care s-a retras din armata pentru a se putea prezenta la prezidentiale, a primit 23.780.104 de voturi, fata de 757.511 pentru unicul sau rival, liderul stangii Hamdeen Sabbahi. Prezenta a fost de 47,45%.

Guvernul interimar instalat de Sissi a eliminat de pe scena politica principala miscare de opozitie, confreria islamista Fratia Musulmana, interzisa si declarata "organizatie terorista".

Morsi a fost primul sef de stat ales democratic in Egipt, in iulie 2012. Dar in 3 iulie 2013, dupa ce milioane de egipteni au manifestat pentru a-i cere sa plece, generalul Sissi, seful armatei, l-a destituit si l-a arestat.

Politistii si soldatii s-au lansat ulterior intr-o implacabila si sangeroasa represiune a partizanilor sau, in special Fratia Musulmana, care a castigat toate alegerile dupa caderea lui Hosni Mubarak, in urma unei revolte populare la inceputul lui 2011.

Din acel moment, peste 1.400 de manifestanti pro-Sissi au fost ucisi, peste 15.000 de membri ai Fratiei Musulmane au fost arestati, inclusiv marea majoritatea a liderilor sai, care risca, la fel ca si Morsi, pedeapsa cu moartea in diverse procese. Sute de islamisti au fost condamnati la moare in procese in masa expeditive, in cateva minute.