Presedintele american Barack Obama a propus marti, la Varsovia, sa aloce pana la un miliard de euro pentru a amplasa noi forte americane, terestre, aeriene si navale, in Europa de Est, pe fondul crizei din Ucraina, scrie AFP.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Aceasta "initiativa pentru a asigura Europa" are nevoie de aprobarea Congresului si ar urma sa serveasca la dezvoltarea capacitatilor tarilor care nu sunt membre ale NATO precum Ucraina, Georgia si Moldova, pentru a le permite sa coopereze cu Statele Unite si aliatii sai occidentali si pentru intarirea propriei lor aparari, a precizat Casa Alba.

"Statele Unite sunt alaturi de aliatii lor, asa cum si acestia au fost alaturi de noi", se arata in comunicatul Casei Albe, publicat la inceputul vizitei presedintelui Obama in Polonia, prima etapa a turneului sau european.

Daca acest plan va fi aprobat, va fi vorba de masura cea mai concreta a administratiei Obama pentru a-si asigura aliatii din Europa de Est si pentru a arata Rusiei ca Washingtonul este capabil de un raspuns ferm in fata actiunilor din Ucraina.

Acest plan vizeaza intensificarea exercitiilor si antrenamentelor trupelor si fortelor aeriene trimise de Statele Unite in Europa. El prevede trimiterea de experti americani in tarile est-europene, pentru a pregati instalarea de echipamente si imbunatatirea infrastructurilor, care ar putea fi folosite rapid de NATO in caz de nevoie.

Potrivit comunicatului, planul prevede de asemenea o "participare sporita" a fortelor navale americane in cadrul NATO, amplasate in special in Marea Neagra si Marea Baltica.

Washingtonul ar putea astfel sa-si revada prezenta in Europa, "in functie de noile provocari legate de securitatea acestui continent".

Acest lucru nu se va face insa in defavoarea "reechilibrarii" puterii americane in regiunea Asia-Pacific, a subliniat Casa Alba.