Miliardarul Petro Porosenko a fost oficial proclamat presedinte al Ucrainei de catre Comisia Electorala Centrala de la Kiev, care a anuntat luni rezultatele definitive ale alegerilor prezidentiale anticipate desfasurate pe 25 mai. "Conform rezultatelor alegerilor prezidentiale anticipate, Petro Porosenko a fost ales presedinte al Ucrainei", cu 9.857.308 de voturi favorabile, adica 54,7% din sufragiile exprimate, a declarat presedintele Comisiei Electorale, Mihail Ohendovski, citat de RIA Novosti, potrivit Agerpres.

In total, la urne s-au prezentat 18.019.504 de persoane, a precizat Ohendovski.

Potrivit Comisiei, Porosenko a primit o majoritate de voturi in toate regiunile Ucrainei.

Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko s-a clasat pe a doua pozitie, cu 12,82% din voturi, devansandu-l pe seful Partidului Radical, Oleg Liasko, care a obtinut 8,32% din sufragii. In clasamentul scrutinului ucrainean urmeaza fostul ministru al apararii Anatoli Griscenko, cu 5,48% din voturi, candidatul independent Serghei Tighipko, cu 5,23%, si candidatul Partidului Regiunilor, Mihail Dobkin, cu doar 3,03% din sufragii.

In total, in competitia pentru fotoliul de presedinte al Ucrainei s-au aflat 21 de candidati. Alegerile prezidentiale de la 25 mai din Ucraina s-au derulat pe fondul crizei politice profunde din aceasta fosta republica sovietica si in contextul operatiunii militare lansate de Kiev impotriva insurgentilor prorusi din sud-estul tarii.