Odata cu anuntul abdicarii regelui Juan Carlos, printul Felipe de Asturias, viitorul rege Felipe al VI-lea, a devenit speranta Casei Regale a Spaniei de a restaura popularitatea unei monarhii afectate de scandaluri. Printul Felipe contrasteaza puternic cu tatal sau, cunoscut pentru extravagantele sale, iar numele sau a fost ferit de acuzatiile de coruptie si risipa care au patat ultimii ani de domnie ai regelui Juan Carlos.

Regele Felipe al SpanieiFoto: Agerpres/Xinhua

Printul Felipe, in varsta de 46 de ani, este cel de al treilea copil al regelui Juan Carlos si al reginei Sofia, si are doua surori mai mari, infanta Elena si infanta Cristina.

S-a nascut pe 30 ianuarie 1968 la Madrid, iar in tinerete printul Felipe a fost vazut ca un fel de playboy. Doua dintre iubitele sale au fost respinse de parinti pe motiv ca nu reprezinta "partenere adecvate" pentru un print mostenitor, una dintre ele pentru ca fusese model de lenjerie intima.

Cea mai mare revolta a printului Felipe a fost sa refuze sa renunte la planurile de casatorie cu Letizia Ortiz Rocasolano, o fosta jurnalista divortata al carei bunic fusese sofer de taxi. S-a casatorit cu Letizia un 2004, iar unii analisti considera ca alegerea sa ar putea sa fie cheia supravietuirii monarhiei. Cuplul are doi copii, infanta Leonor (nascuta in 2005) si infanta Sofia (nascuta in 2007).

Numele integral al printului mostenitor este Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbon y de Grecia, caruia i se adauga titlurile de Print de Asturias, Print de Viana, Print de Girona, Duce de Montblanc, Conte de Cervera si Lord de Balaguer.

In pofida bunului renume al printului mostenitor, deasupra capului sau atarna mostenirea domniei de 39 de ani a regelui Juan Carlos precum si contextul actual al unei Spanii care nu mai are nevoie de monarhie pentru a-si mentine stabilitatea politica, precum era cazul atunci cand tatal sau a urcat pe tron asigurand tranzitia de la dictatura la democratie, scrie Reuters.

Odata cu anuntul abdicarii regelui Juan Carlos, premierul spaniol Mariano Rajoy a precizat ca Printul Felipe este pregatit sa ii ia locul: "Pregatirea sa, caracterul sau si vastele experiente pe care le-a acumulat in sectorul public in ultimii 20 de ani reprezinta o garantie ca va putea sa isi indeplineasca rolul", a declarat Rajoy.

Desi abdicarea a fost pusa pe seama unor motive personale, o referire la problemele de sanatate ale regelui, surse din palatul regal au declarat pentru agentia de presa citata ca tranzitia ascunde ratiuni politice, incercandu-se o ndepartare de valul de scandaluri care a erodat credibilitatea familiei regale, facand-o sa para decadenta si decalata de natiunea pe care o reprezinta si care a trecut printr-o lunga criza economica.

Felipe este perceput ca fiind foarte diferit de tatal sau, Juan Carlos I, si, desi in public se arata amical, prefera un stil de viata mai simplu. Pe de alta parte, printului ii lipseste acea atitudine "din popor" a tatalui sau, faimos pentru imbratisarile calduroase, insa reuseste sa se apropie de public mai mult decat membrii familiei regale britanice, noteaza agentia de presa.

Casa Regala isi pune in el speranta ca va putea curata imaginea monarhiei insa pentru asta ar fi necesar un nivel de transparenta necunoscut inainte de epoca internetului.

Printul mostenitor nu a fost afectat de investigatia de coruptie in care este vizat cumnatul sau, Inaki Urdangarin, iar un sondaj de opinie realizat la inceputul acestui an arata ca 66% dintre spanioli il percep intr-o lumina pozitiva.

Ramane de vazut daca imaginea pozitiva de care se bucura este suficient de puternica pentru a schimba opiniile unei natiuni al carei sprijin pentru monarhie s-a diminuat pe masura ce starea economica a tarii s-a agravat in timp ce stilul extravant al familiei regale pare sa fi ramas neschimbat.

"Felipe este cu picioarele pe pamant, bine informat, este chibzuit insa primeste sfaturi. Si inca ceva ce e foarte important in Spania - nu e direct dar stie cum sa relationeze cu cei din jur", sustine Bieito Rubido, editorul ziarului monarhist ABC.

Viitorul rege al Spaniei a dus o viata privata ascunsa de ochiul public, cu sotia considerata "din popor" si cu cele doua fiice, fiind vazut adesea la un cinematograf din centrul Madridului sau ducandu-si copii la scoala.

Se crede ca stilul sau de viata privat se datoreaza atat caracterului sau cat si faptului ca este constient de timpurile in care traieste.

"Felipe va trebui sa isi castige locul in afectiunea publicului plecand dintr-un punct jos, ceea ce nu e o sarcina usoara", a declarat un veteran al scenei politice spaniole care a dorit sa isi pastreze anonimitatea.

A facut eforturi mari pentru a se pozitiona ca un sustinator al serviciului public mai degraba decat al unui stil de viata usor, asociat unei monarhii vechi.

"Criza economica curenta (...) cere o reflectie serioasa asupra modului in care spiritul colectiv poate (...) recupera valorile care s-au ratacit in ultima vreme", a declarat Felipe intr-un discurs sustinut in 2012, facand trimitere la "generozitate, integritate, efort si excelenta".

Felipe a urmat o scoala normala, apoi liceul in Ontario, Canada si a obtinut o diploma in drept sde la Universitatea Autonoma din Madrid. Si-a completat studiile cu cursuri economice si cu un master in relatii internationale la Universitatea Georgetown, SUA, scrie BBC. A petrecut un an urmand cursurile Lakefield College School din Canada.

Intre 1985-1989 a urmat cursuri de ofiter in mai multe academii militare spaniole, de unde a absolvit cu specializarea de pilot de elicopter, cu grad de locotenent-colonel in armata si fortele aeriane si comandant de fregata in marina.

Incepand din 2010, Felipe a prezidat intalnirile sefilor fortelor armate spaniole, un rol care obisnuia sa faca parte din prerogativele regelui, si a participat la exercitii militare.

A calatorit in numoroase tari, unul dintre rolurile sale fiind acela de a promova interesele economice si spaniole si cultura tarii sale.

Este un impatimit al sporturilor, iar in 1992 a facut parte din echipa de yachting a Spaniei la Jocurile Olimpice de la Barcelona.

Potrivit New York Times, Felipe vorbeste spaniola, catalana, franceza, engleza si putina greaca.