Regele Spaniei Juan Carlos renunta la tron, dupa o domnie de aproape 40 de ani, in favoarea fiului sau, Printul Felipe de Asturia, a anuntat luni premierul spaniol Mariano Rajoy, citat de Reuters. Seful guvernului de la Madrid a precizat ca regele are probleme de sanatate si ca renunta la tron din motive personale insa surse din Palatul Regal sustin ca decizia de a abdica s-a bazat pe ratiuni politice mai degraba decat pe motive de sanatate. Casa regala spaniola a pierdut sprijinul public in ultimii ani pe fondul scandalurilor si a gafelor.

Regele Spaniei Juan Carlos IFoto: Agerpres/AP

"Maiestatea sa, Regele Juan Carlos, tocmai mi-a comunicat dorinta sa de a renuna la tron", a declarat Rajoy, precizand ca "sunt convins ca acesta este cel mai bun moment pentru schimbare".

Surse din palatul regal au declarat pentru Reuters ca decizia de a abdica s-a bazat pe ratiuni politice mai degraba decat pe motive de sanatate.

"E o decizie politica. Abdica din cauza noilor provocari din Spania, deoarece considera ca este necesar sa lase loc noii generatii", a precizat sursa.

Decizia de a renunta la tron a fost luata in ianuarie si transmisa in aprilie premierului Rahoy si liderului de opozitie Alfredo Perez Rubalcaba (socialist).

Anuntul a fost amanat pana dupa alegerile europene pentru a evita influentarea votului, a mai aratat sursa citata.

Juan Carlos a urcat pe tron in noiembrie 1975 si a condus tranzitia Spaniei catre democratie in anii 1970, dupa dictatura lui Francisco Franco, bucurandu-se de un val de popularitate.

Regele a pierdut insa sprijinul public in ultimii ani pe fondul scandalurilor care au afectat casa regala spaniola si a gafelor. Fiica sa Infanta Cristina si sotul ei Inaki Urdangarin sunt cercetati intr-un dosar de frauda fiscala.

Regele Juan Carlos,, in varsta de 76 de ani, are probleme de santate si a suferit mai multe operatii in ultimii ani. Rajoy a precizat ca acesta renunta la tron din motive personale.

Seful guvernului de la Madrid a precizat ca regele vrea sa se adreseze "personal spaniolilor (luni) dimineata", transmite AFP.

Rajoy a convocat "un Consiliu de Ministri extraordinar" marti, pecizand ca pentru procesul de abdicare va fi "necesar sa fie aprobata o lege organica".

"Sper ca, intr-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol sa aprobe nominalizarea ca rege" a printului Felipe, in varsta de 46 de ani, a mai afirmat Rajoy.

Regele Juan Carlos "a fost cel mai mare promotor al democratiei noastre". El este "cel mai bun simbol al vietii noastre impreuna in pace si libertate", a adaugat premierul.