Deoarece are o inaltime de doar 1,47 m, Melodea Rekemeier nu si-a putut lua permisul de conducere auto german. Autoritatile locale i-ar fi pus bete in roate. Filipineza de 32 de ani e casatorita cu un neamt de 47 de ani, mama a doi copii si locuieste cu familia in Hovelhof, landul Nordrhein-Westfalen. Ea poseda carnet de sofer filipinez - care nu e recunoscut in Germania-, a condus masina timp de sapte ani, iar in acest interval de timp n-ar fi avut avut niciun accident. "Daca era mai inalta doar cu trei centimetri, femeia ar fi fost scutita de multi nervi", scrie Bild.de.

Pentru carnetul de sofer german, Melodea a trebuit sa dea un examen teoretic si unul practic, pentru care a fost necesara dovada a 40 de ore de condus, la o scoala de soferi din Germania. Testul teoretic l-a luat, iar instructorul de la scoala de soferi n-a avut dubii ca eleva sa, cu experienta la volan, va trece si proba practica. "N-o sa aveti probleme", ar fi asigurat-o el.

Insa probleme neasteptate s-au ivit, cand examinatorul a refuzat sa ii verifice competentele practice, caci nu s-ar fi ridicat la standardul de inaltime. "Sunteti prea mica. Nu va pot examina", ar fi argumentat acesta. La inaltimea ei, Melodea nu intra in categoria "piticilor", care e pana la 140 cm inaltime. Insa avand sub 1,50 m, situatia s-a complicat.

Un ortoped ar fi atestat faptul ca "nu exista niciun fel de restrictii in a conduce un automobil de clasa B", cu toate ca, dupa masuratorile acestuia, femeia ar fi inalta doar de 142 cm, si nu de 147 cm, cum s-a crezut anterior.

Serviciul din Paderborn pentru permise de sofer nu s-ar fi declarat insa multumit cu aceasta dovada medicala. Prin urmare, filipineza urma sa dea o proba speciala de condus, monitorizata de un expert in domeniu. Aceasta "distractie" in plus costa 178 de euro. Iar dovada medicala standard, care sa-i ateste capacitatea fizica de a conduce masina, mai costa si ea 476 de euro.

Explicatia autoritatilor a fost lapidara: "Respectam doar regulamentul". Iar acest regulament este stipulat in "Liniile directoare de monitorizare a capacitatii de conducere a automobilelor" (Begutachtungsleitlinien zur Kraftfahreignung).

"Faptul ca oficiile germane concep tot felul de aiureli este deja cunoscut. Insa cu aceasta restrictie, autoritatile merg in mod evident prea departe", considera News.de. Prin urmare, Melodea s-ar fi decis sa-si mai incerce norocul o data si in alt oras, la Bielefeld.

Un purtator de cuvant al Asociatiei Federale a Oamenilor de Mica Statura (Bundesverband der Kleinwuchsigen) din Germania a declarat ca "Multi dintre membrii asociatiei noastre au permis de conducere. Din necunostinta de cauza, autoritatile reactioneaza in mod exagerat".