Pe fondul blocajului din Siria, Rusia va prelua si va detine pe tot parcursul lunii iunie presedintia prin rotatie a Consiliului de Securitate al ONU, o functie in mare parte ceremoniala, dar prin intermediul careia Rusia va putea incetini eforturile de fluidizare a accesului ajutoarelor umanitare in Siria, potrivit unor experti citati sambata de agentia de presa germana DPA, transmite Agerpres.

Unii membri ai Consiliului insista pentru o noua rezolutie privind accesul ajutoarelor umanitare in aceasta tara distrusa de razboi, dar Rusia s-a opus unui astfel de demers.

Desi detinerea presedintiei Consiliului de Securitate are in principal conotatii ceremoniale, ocuparea de catre Rusia a acestui post ar putea afecta negocierile in curs cu privire la adoptarea unei noi rezolutii mult mai ferme la adresa Siriei. Documentul, elaborat de Australia, Luxemburg si Iordania, ar avea drept obiectiv livrarea de ajutor umanitar transfrontalier fara o autorizare prealabila din partea guvernului sirian.

Totusi, Rusia, care este membru permanent cu drept de veto in Consiliul de Securitate si un aliat-cheie al presedintelui sirian Bashar al-Assad, ar putea profita de faptul ca detine temporar presedintia acestui organism pentru a incetini procesul de adoptare a rezolutiei, a declarat Richard Gowen, director asociat la Centrul de Cooperare Internationala al Universitatii din New York. "Nu cred ca pot ingropa dezbaterea, dar... ceea ce pot face este sa lase lucrurile sa treneze", a declarat Gowan pentru DPA.

In trecut, Rusia a mai profitat de faptul ca detinea presedintia Consiliului de Securitate al ONU pentru a-si promova punctele de vedere, a explicat Gowan. Totusi, Moscova nu are parghiile necesare pentru a bloca total discutiile in Consiliu, iar faptul ca detine presedintia acestui organism ar putea ajuta in fapt tarile occidentale care insista pentru adoptarea unei rezolutii. Si asta pentru ca detinerea presedintiei impiedica Rusia sa boicoteze reuniunile, asa cum a facut-o in trecut.

Insa detinerea acestei pozitii, care presupune o mai mare vizibilitate, dar si o mai mare vigilenta din partea celorlalte state membre, nu va influenta modul in care actioneaza Rusia in consiliul propriu-zis, a spus Gowan. "Pe parcursul lunii viitoare, rusii vor face tot ce le sta in putinta ca sa-si consolideze privilegiile in calitate de membri (permanenti) si nu vor face niciun gest catre o mai mare transparenta. Aceasta atitudine va afecta intrucatva reputatia Rusiei la ONU, dar nu-l deranjeaza pe (ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali) Ciurkin si cu siguranta nu-l deranjeaza pe (presedintele rus Vladimir) Putin".

Gary Quinlan, ambasadorul Australiei la ONU, a declarat ca tara sa actioneaza in vederea ajungerii la un consens pe tema rezolutiei. Insa el a spus ca textul va fi mult mai dur decat cel al rezolutiei din februarie, care a condamnat obstructionarea de catre regimul sirian a livrarii ajutoarelor umanitare. Rezolutia, considerata slaba, nu a reusit sa duca la o imbunatatire a repartizarii ajutoarelor umanitare pe teren.

"Suntem in situatia in care guvernul Siriei are o strategie militara care vizeaza in mod direct civilii", a avertizat Quinlan, adaugand ca aproape 90% din ajutorul directionat catre Siria ajunge in prezent in zonele controlate de guvern.