Trei alesi ai Congresului american au indemnat, vineri, Franta sa anuleze contractul in baza caruia trebuie sa livreze doua nave de razboi de tip Mistral Rusiei si sa le vanda, in schimb, sau sa le inchirieze Aliantei Nord-Atlantice, relateaza Mediafax.

Trei alesi americani, intre care Eliot Engel, cel mai influent democrat din Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor, i-au scris secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru a-si exprima ingrijorarile in privinta contractului in baza caruia Franta trebuie sa livreze doua nave de razboi Rusiei.

"Este crucial ca statele membre NATO sa nu puna la dispozitia Rusiei arme (...) care i-ar permite sa-si sporeasca puterea de indimidare, sau chiar sa-si invadeze vecinii", au subliniat cei trei alesi americani, referindu-se la actiunile Moscovei in Ucraina.

Un acord NATO pentru achizitionarea sau inchirierea celor doua nave Mistral "ar trimite un mesaj puternic presedintelui (rus Vladimir) Putin, si anume ca aliatii din NATO nu vor tolera si nu vor permite in niciun fel sa intreprinda actiuni indraznete".

Fiecare nava de tip Mistral poate transporta pana la 16 elicoptere, patru ambarcatiuni de aterizare, 60 de vehicule armate si 700 de militari, au precizat alesii americani.

Pentru moment, Franta lasa usa deschisa pentru reexaminarea acestui contract, in valoare de 1,6 miliarde de dolari, insa prima nava ar trebui sa o livreze in octombrie.

Rasmussen, intrebat la Vilnius pe aceasta tema, a declarat ca "Franta este cea care trebuie sa decida'' ce va face cu navele sale.

Pe de alta parte, o sursa diplomatica din cadrul NATO a apreciat ca nu este "foarte realist" ca organizatia atlantica sa achizitioneze navele, capacitatile sale militare limitandu-se la avioanele de supraveghere de tip Awacs.

In cursul vizitei ministrului francez de Externe, Laurent Fabius, la Washington, care a avut loc la jumatatea lui mai, secretarul de Stat american, John Kerry, a exprimat ostilitatea Statelor Unite fata de acest contract, din cauza crizei din Ucraina.

Joi, grupul public de armament Rosoboronexport a anuntat ca o nava militara ruseasca la bordul careia se vor afla viitoarele echipaje ale celor doua nave de tip Mistral comandate Frantei va parasi la 18 iunie Kronstadt (nord-vestul Rusiei), cu destinatia Saint-Nazaire (vestul Frantei).