Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a acuzat, sambata, China ca intreprinde "actiuni unilaterale si destabilizatoare" in Marea Chinei de Est si a avertizat ca Statele Unite nu vor ramane pasive in cazul in care ordinea mondiala va fi amenintata, relateaza AFP.

"In ultimele luni, China a intreprins actiuni unilaterale si destabilizatoare in Marea Chinei de Est", a acuzat Chuck Hagel, la Singapore, in cadrul Forumului Asia-Pacific pe tema Securitatii.

"Principiile fundamentale ale ordinii internationale nu pot fi puse in discutie", a avertizat el, citeaza Mediafax.

Joi, Statele Unite au avertizat China in privinta tensiunilor din spatiul aerian international, dupa ce avioane chineze de vanatoare au urmarit aparate militare japoneze deasupra Marii Chinei de Est, obiectul unui litigiu intre cele doua tari.

Tokyo a acuzat duminica Beijingul de manevre "periculoase" deasupra Marii Chinei de Est, dupa ce avioane de vanatoare chineze au urmarit aparate militare nipone la o distanta de cativa zeci de metri.

Potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului japonez al Apararii, un avion chinez de vanatoare de tip SU-27 a trecut pe langa un avion japonez de supraveghere de tip OP-3C in apropierea propriilor zone aeriene de identificare.

Un alt avion chinez de vanatoare de tip SU-27 a zburat in apropierea unui YS-11EB in acelasi spatiu, potrivit ministerului.

Tokyo a emis o nota diplomatica de protest.

Relatiile dintre primele doua economii asiatice sunt execrabile de un an si jumatate din cauza unui litigiu in Marea Chinei de Est si unor dispute istorice.

Japonia si China au neintelegeri in privinta arhipelagului Senkaku, administrat de Tokyo, dar revendicat de Beijing.