Rusia vrea sa furnizeze asistenta umanitara in regiunile din estul Ucrainei, de unde a primit solicitari de ajutor, a declarat vineri Ministerul rus de Externe, adaugand ca autoritatile ucrainene nu au raspuns la propunerea sa, transmite AFP.

Intr-un comunicat, ministerul rus a precizat ca a propus Kievului furnizarea unui "ajutor umanitar de urgenta" in estul Ucrainei.

"Rusia primeste solicitari din partea cetatenilor si organizatiilor care se afla in zonele de conflict, in special de medicamente si material medical", a adaugat diplomatia rusa.

In schimb, autoritatile ucrainene au transmis o nota in care "ignora complet propunerea noastra de ajutor umanitar" si fac trimitere "in mod cinic la situatia din Crimeea", peninsula din sudul Ucrainei ce a fost anexata de Rusia in luna martie, a continuat ministerul rus.

"Avand in vedere continuarea operatiunilor armate ale Kievului impotriva populatiei din regiunile de est ale Ucrainei, necesitatea de a aduce populatiei civile un ajutor umanitar de urgenta ramane pe deplin valabila", a mai declarat diplomatia rusa.

FSB afirma ca a arestat "teroristi" ucraineni in Crimeea

Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) a anuntat vineri ca a arestat in Crimeea un grup de ultranationalisti ucraineni care voia sa comita acte "teroriste" asupra unor infrastructuri din peninsula anexata de Rusia in martie, transmite AFP.

FSB afirma intr-un comunicat ca membrii grupului arestat apartin Pravy Sektor (Sectorul de Dreapta), o formatiune paramilitara ultranationalista ucraineana.

"Obiectivul principal al grupului era sa comita acte teroriste in orasele Simferopol, Ialta si Sevastopol si sa distruga o serie de infrastructuri, poduri de cale ferata, linii electrice", afirma FSB.

Comunicatul citeaza numele a patru persoane, impotriva carora au fost deschise anchete pentru "terorism".

Potrivit acestuia, persoanele arestate sunt mai precis acuzate ca se pregateau sa detoneze "un dispozitiv exploziv artizanal" in apropierea monumentului soldatului necunoscut si a unei statui a lui Lenin, in nopatea de 8 spre 9 mai, la Simferopol, si sa incendieze sediile organizatiei "Comunitatea rusa din Crimeea" si partidului aflat la putere in Rusia "Rusia Unita" pe 14 si 18 aprilie.