O nava militara ruseasca la bordul careia se vor afla viitoarele echipaje ale celor doua nave de tip Mistral comandate Frantei va parasi la 18 iunie Kronstadt (nord-vestul Rusiei), cu destinatia Saint-Nazaire, (vestul Frantei), a anuntat joi grupul public de armament Rosoboronexport, potrivit Mediafax.

"Nava-scoala Smolnii pleaca pe 18 iunie catre Saint-Nazaire, cu doua echipaje (pentru navele de tip) Mistral la bord", cu scopul de a fi formate in Franta, a declarat Viaceslav Davidenko, un reprezentant al Rosoboronexport, citat de agentia Interfax-ABN.

Cei 400 de marinari rusi urmau sa soseasca la Saint-Nazaire la 1 iunie, insa Smolnii a fost avariata in timpul efectuarii unei manevre in portul militar Kronstadt, in apropiere de Sankt-Petersburg (nord-vest).

"Pagubele nu sunt foarte grave, nava se va afla in reparatii timp de cinci-zece zile", a anuntat santierul naval de la Kronstadt.

Franta urmeaza sa livreze Rusiei doua nave de razboi de tip Mistral, in baza unui contract semnat in 2011, in valoare de 1,2 miliarde de euro. Acest contract se afla, totusi, in suspans, dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, in contextul in care occidentalii au adoptat sanctiuni vizand Moscova, in criza ucraineana.

Prima nava - Vladivastok - a fost contruita deja si a inceput, in martie, sa fie supusa unor teste pe mare. Al doilea exemplar al acestei nave portelicopter de tip BPC (bastiment de protectie si comandament) cu o lungime de aproximativ 200 de metri - Sevastopol - urmeaza sa fie livrata in 2015.

Echipajele rusesti urmeaza sa fie formate in Franta.