Sotul pakistanezei ucise prin lapidare de propria sa familie a recunoscut ca si-a asasinat prima sotie, un nou revers al acestei drame care a starnit un val de indignare la nivel international, scrie AFP.

Farzana Parveen, 25 de ani, a fost ucisa marti cu lovituri de pietre de membrii familiei sale, sub privirile impasibile ale politistilor in fata tribunalului din Lahore (est), capitala provinciei Punjab.

Familia lui Farzana ii reprosa tinerei femei ca a "dezonorat-o" dupa ce s-a casatorit impotriva vointei parintilor cu Mohammad Iqbal, un agricultor de 45 de ani, in aceasta tara in care casatoriile sunt de cele mai multe ori aranjate.

Dar acesta din urma a marturisit joi ca si-a ucis prima sotie, din "dragoste" pentru Farzana, un nou revers macabru al acestei drame shakespeariene.

"Eram indragostit de Farzana si din cauza acestei iubiri mi-am omorat prima sotie ... prin strangulare", a declarat acesta, pentru AFP, intr-o convorbire telefonica.

Fiica acestui cuplu depusese la momentul crimei plangere impotriva tatalui sau, dar ulterior l-a iertat in schimbul platii "pretului sangelui". Odata iertat, tatal si-a recapatat libertatea.

"Iqbal si-a ucis prima sotie acum sase ani. El a fost arestat si apoi eliberat dupa ce a ajuns la un compromis cu familia", a confirmat pentru AFP Zulfiqar Hameed, un responsabil al politiei care ancheteaza uciderea tinerei Farzana.

In libertate, ucigasul a convins-o pe Farzana sa se casatoreasca cu el dar, dupa un acord initial, familia fetei a cerut o dota mai generoasa, ceea ce Mohammad Iqbal a refuzat, dupa cum sustine el.

Cuplul s-a casatorit in ciuda refuzului familiei lui Farzana, care s-a simtit "dezonorata" de fata lor, nu de barbat.

In Pakistan, aproximativ 1.000 de femei sau adolescente au fost ucise anul trecut sub acuzatia ca si-au dezonorat familia, potrivit Comisiei nationale pentru drepturile omului.