Barack Obama si-a aparat miercuri politica externa in fata celor care il acuza de lipsa de fermitate, in special in privinta Siriei si Ucrainei, afirmand ca unele dintre cele mai mari greseli ale Statelor Unite au provenit din dorinta de precipitare in aventuri militare fara a evalua toate consecintele, scrie AFP.

A doua zi dupa anuntarea calendarului de retragere din Afganistan pana la finele lui 2016, presedintele Statelor Unite s-a angajat sa majoreze sprijinul pentru opozitia siriana, sa ramana ferm in fata Rusiei in dosarul ucrainean dar si la mai multa transparenta in folosirea dronelor in lupta impotriva terorismului.

"Este absolut adevarat ca, in secolul XXI, izolationismul american nu poate fi avut in vedere", a spus Obama, intr-un lung discurs dedicat politicii externe, la West Point, prestigioasa scoala militara din statul New York.

"Dar a spune ca avem interesul de a promova pacea si libertatea dincolo de frontierele noastre nu inseamna ca orice problema are o solutie militara", a adaugat el, citandu-l pe generalul Eisenhower care descria, in 1947, razboiul drept "nebunia cea mai tragica si mai stupida a umanitatii".

"De la al doilea Razboi Mondial, unele dintre greselile noastre cele mai costisitoare nu au venit din retinerea noastra ci din dorinta de a ne precipita in aventuri militare fara a ne gandi la toate consecintele", a explicat Obama.

Declarandu-se convins ca America trebuie sa "arate calea pe scena internationala", el a subliniat ca armata este si va ramana "coloana vertebrala" a acestui leadership.

"Dar o interventie militara nu poate fi singura componenta a leadershipului nostri in orice circumstanta", a precizat presedintele, care a ajuns la putere in 2009 dupa ce a promis ca va incheia angajarea militara a SUA in Irak.

Nu exista un raspuns facil la criza din Siria

Justificand abordarea sa in conflictul sirian, soldat cu peste 160.000 de morti, Obama a apreciat ca, "oricat de frustrant ar fi", nu exista "un raspuns facil, o solutie militara" care sa elimine suferintele poporului sirian in viitorul apropiat.

"In calitate de presedinte, am luat decizia de a nu trimite trupe americane in mijlocul acestui razboi civil si cred ca a fost decizia buna", a explicat el. "Dar asta nu inseamna ca nu avem dreptul sa ajutam poporul sirian in lupta impotriva unui dictator care isi bombardeaza si infometeaza poporul", a adaugat el, promitand ca va majora sprijinul american pentru acea parte a opozitiei care "ofera cea mai buna alternativa la teroristi si la un dictator brutal".

Barack Obama s-a angajat totodata sa faca mai multe eforturi pentru a ajuta vecinii Siriei: Iordania, Liban, Turcia si Irakul, care gazduiesc numerosi refugiati sirieni.

Presedintele Statelor Unite a propus si crearea unui fond de 5 miliarde de dolari pentru lupta impotriva terorismului.

"Aceste resurse ne vor oferi flexibilitatea necesara pentru a ne indeplini diferitele misiuni, inclusiv antrenarea fortelor de securitate din Yemen care au trecut la ofensiva impotriva al-Qaeda, sustinerea unei forte multinationale pentru mentinerea pacii in Somalia, lucrul cu aliatii europeni pentru a forma in Siria forte de securitate si o politie de frontiera operationala, militarii francezi din Mali", a enumerat el.