Barack Obama a anuntat marti mentinerea a 9.800 de militari americani in Afghanistan, dupa sfarsitul anului 2014, urmand ca retragerea completa a trupelor sa fie amanata cu doi ani, scrie AFP.

Aplicarea acestui calendar, a avertizat presedintele american, intr-un discurs sustinut la Casa Alba, depinde de semnarea de catre viitorul presedinte afgan al Tratatului bilateral de securitate (BSA) care reglementeaza conditiile unei prezente militare americane.

Presedintele Hamid Karzai, care este la final de mandat, a refuzat sa parafeze BSA, dar cei doi candidati calificati pentru turul doi la prezidentialele din 14 iunie, Ashraf Ghani si Abdullah Abdullah, au anuntat ca il vor semna.

Incepand cu 2015, trupele americane vor avea doua misiuni: continuarea "actiunilor antiteroriste impotriva ramasitelor al-Qaida" si antrenarea fortelor afgane.

Un responsabil al presedintiei a precizat marti ca Obama a discutat luni cu sefii de guvern german, Angela Merkel, italian, Matteo Renzi, si britanic David Cameron despre acest dosar. Presedintele american l-a sunat marti dimineata si pe Karzai.

Statele Unite dispun in Afganistan, in prezent, de 32.800 de soldati, sprijiniti de 17.700 de militari aliati si de 340.600 soldati si politisti afgani, potrivit Pentagonului.

Obama a precizat ca doreste "sa intoarca pagina a peste un deceniu in timpul caruia politica noastra externa a fost consacrata in special razboaielor din Afganistan si Irak".

"Cred ca americanii au inteles ca este mult mai dificil sa pui capat razboaielor decat sa le incepi", a adaugat presedintele.

In conditiile in care Irakul este afectat de grave violente iar indoieli puternice planeaza asupra viabilitatii guvernului central din Kabul, dupa plecarea NATO, "Afganistanul nu va fi un loc perfect, si nu este datoria SUA sa-l faca astfel", a adaugat Obama.