Un lider al miscarii siite libaneze Hezbollah implicat in anii 1980 intr-un complot care viza deturnarea unui avion de pasageri din Romania a fost omorat in confruntarile armate din Siria, informeaza site-ul de stiri Lebanon Now, potrivit Mediafax.

Fauzi Mohammed Ayub, un membru Hezbollah cu dubla cetatenie - libaneza si canadiana -, a murit duminica seara in orasul sirian Alep, in confruntari cu insurgenti sirieni, cel mai probabil cu membri ai organizatiei Armata Siriana Libera, o grupare armata a opozitiei siriene.

Fauzi Ayub, in varsta de 46 de ani, era un lider al miscarii siite libaneze Hezbollah, organizatie care a trimis combatanti in Siria pentru a sustine regimul Bashar al-Assad.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul conflictului depaseste, potrivit estimarilor, 160.000 de morti.

Fauzi Ayub a devenit membru al organizatiei islamiste Hezbollah in 1983, iar in 1986 a facut parte dintr-un grup terorist trimis in Romania pentru a deturna un avion Boeing 737 al companiei Iraqi Airways (Cursa 163, cu destinatia Amman, Iordania). Obiectivul misiunii teroriste atribuite Iranului (principalul sustinator al Hezbollah) era formularea unei solicitari pentru eliberarea unor clerici siiti aflati in detentie in Irak. Omul de legatura din Romania care urma sa le furnizeze arme membrilor Hezbollah a fost arestat, dar avionul a fost deturnat a doua zi, in Iordania, prabusindu-se in Arabia Saudita si provocand moartea a 63 de persoane. Fauzi Ayub a fost arestat in Republica Socialista Romania, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare, dar, potrivit revistei italiene de analize Formiche si site-ului Aurora.Israel, Hezbollah a oferit mita autoritatilor romane, obtinand eliberarea teroristului dupa mai putin de un an.

In anul 2002, Fauzi Ayub a fost arestat de autoritatile israeliene, fiind eliberat in 2004 in cadrul unui schimb de prizonieri cu miscarea Hezbollah, activa in sudul Libanului.