Casa Alba a dezvaluit din greseala numele sefului filialei locale a CIA din Kabul, in timpul vizitei surpriza efectuate de Barack Obama in Afganistan, duminica seara, scrie AFP.

Numele agentului figura pe o lista a oficialilor care au participat la o reuniune cu usile inchise cu presedintele american pe baza aeriana Bagram, la sosirea in Afganistan.

Lista a fost ulterior trimisa unui ziarist de la Washington Post, insarcinat cu informarea colegilor lui despre activitatile presedintelui.

Aceasta lista este trimisa presei americane si straine care este abonata la acest serviciu.

Pe prima versiune a listei figura numele agentului CIA. Functia sa era descrisa drept "sef de post", termenul folosit in general pentru a denumi responsabilul local al agentiei americane de informatii intr-o tara unde desfasoara activitati.

Atunci cand ziaristul Washington Post si-a dat seama de eroarea Casei Albe, s-a adresat responsabililor administratiei care i-au furnizat o a doua lista, unde nu mai aparea numele sefului CIA.

Oficialii americani au rugat ziaristii care l-au insotit pe Obama in Afganistan sa nu dezvaluie numele agentului.

Identitatea agentilor CIA este tinuta secreta pentru a-i proteja atat pe acestia, cat si pe apropiatii lor. Dezvaluirea numelor lor este considerata o crima.

In 2003, apropiati ai vicepresedintelui Dick Cheney au dezvaluit numele lui Valerie Plame, un agent al CIA, dupa ce sotul acesteia, un ambasador, a denuntat public afirmatiile administratiei George W. Bush legate de prezenta armelor de distrugere in masa in Irak.