Un vas vietnamez de pescuit s-a scufundat dupa ce a fost lovit de o nava chineza in apropierea unei zone din Marea Chinei de Sud disputate de Hanoi si Beijing, un accident care nu s-a soldat cu victime, au anuntat marti serviciile vietnameze de salvare, potrivit Mediafax.

"Vasul de pescuit a fost lovit" de o nava chineza si "s-a scufundat", potrivit celor zece pescari aflati la bord. Pescarii au fost salvati, a declarat un oficial al serviciilor de salvare ale Vietnamului.

Potrivit lui, noul incident a avut loc "in apropiere de o platforma" petroliera instalata de Beijing la inceputul lui mai intr-o zona disputata in arhilepelagul Paracel.

Instalarea acestei platforme a generat violente antichineze sangeroase in Vietnam, cele mai grave din ultimele decenii.

In timpul unor revolte care au avut loc la mijlocul lui mai, mii de manifestanti au incendiat intreprinderi straine, in special chineze. Patru chinezi au fost atunci ucisi, potrivit autoritatilor chineze, iar Beijingul a fost nevoit sa evacueze din Vietnam cateva mii de cetateni de-ai sai.

Un vietnamez si-a dat foc saptamana trecuta pentru a protesta fata de instalarea platformei chineze, care, potrivit Hanoiului, a "amenintat grav pacea".

Vietnamul si China intretin de mai mult timp relatii tensionate din cauza arhipelagului Paracel si insulelor Spratly, bogate in petrol si importante cai maritime internationale.

Noul incident maritim are loc in contextul unor provocari frecvente in aceasta zona intre navele vietnameze si cele chineze, cele doua tari acuzandu-se reciproc de generarea incidentelor.

Japonia, confruntata la randul ei cu revendicari maritime din partea Chinei, a condamnat marti incidentul produs in Marea Chinei de Sud.

"Daca informatiile sunt adevarate, atunci este un act extrem de periculos", a reactionat Yoshihide Suga, purtatorul de cuvant al Guvernului japonez.

Luna trecuta, aflat intr-un turneu diplomatic asiatic, presedintele american Barack Obama a dat asigurari tarilor aliate Statelor Unite ca Washingtonul mizeaza pe o "reechilibrare" diplomatica si militara in Asia, unde China genereaza ingrijorari din cauza ambitiilor sale navale si teritoriale.