UE "a devenit de neinteles" si trebuie "sa se retraga de acolo unde nu este nevoie de ea", a declarat luni presedintele francez, Francois Hollande, a doua zi dupa alegerile europarlamentare soldate in Franta cu un succes important al extremei drepte, relateaza AFP. "Europa a devenit (...), sincer sa fiu, de neinteles, chiar si pentru state", a spus Francois Hollande.

"Asa ceva nu mai poate dura. Europa trebuie sa fie simpla, clara, pentru a fi eficienta acolo unde trebuie, si sa se retraga de acolo unde nu este nevoie de ea", a adaugat el, citeaza mediafax.

Uniunea Europeana "a reusit de doi ani sa treaca peste criza din zona euro (...), dar cu un pret: cel al unei austeritati care a sfarsit prin a descuraja popoarele", a declarat presedintele francez.

"Maine, la Consiliul European, voi reafirma ca prioritare sunt cresterea, crearea locurilor de munca, investitiile", a continuat el.

In opinia lui Hollande, "Europa nu poate sa mearga inainte fara Franta, iar viitorul Frantei este in Europa". "Eu sunt european", a spus el. "Datoria mea este sa reformez Franta si sa reorientez Europa", a subliniat Hollande.

Triumful Frontului National din Franta, care a inregistrat un scor istoric de 25,4% in alegerile europarlamentare de duminica, este apreciat ca un seism politic ce simbolizeaza ascensiunea extremei drepte si eurofobilor in Uniunea Europeana, chiar daca dreapta conservatoare a obtinut cele mai multe mandate in Parlamentul European.