Un fost ministru de Interne al Frantei, Claude Gueant, unul dintre apropiatii lui Nicolas Sarkozy, a fost arestat preventiv luni in cadrul anchetei privind arbitrajul financiar controversat in favoarea omului de afaceri Bernard Tapie, scrie AFP.

Este a doua oara cand Gueant, in varsta de 69 de ani, este arestat preventiv, dupa un episod similar in decembrie, intr-o ancheta legata de primele pe care le-a primit in perioada 2002 - 2004, atunci cand era director de cabinet al lui Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de Interne.

Anchetatorii investigheaza acum rolul jucat de Claude Gueant, in acea perioada secretar general al Palatului Elysee (2007-2011 - un post esential in gestionarea presedintiei), in decizia din toamna anului 2007 de a prefera un tribunal privat in locul justitiei statului pentru a rezolva diferendul dintre banca Credit Lyonnais si Bernard Tapie asupra vanzarii grupului Adidas.

Anchetatorii se intreaba in special cat a cantarit Gueant in decizia de a nu contesta sentinta care acorda peste 400 de milioane de euro omului de afaceri si daca a intervenit pentru ca aceasta suma sa fie supusa unei fiscalitati mai lejere.

Judecatorii banuiesc ca sentinta a fost rodul unui "simulacru" de arbitraj organizat cu aprobarea presedintiei franceze.

In acest dosar, au fost inculpate pentru escrocherie in forma organizata cinci persoane, printre care Bernard Tapie, avocatul sau Maurice Lantourne, unul dintre cei trei judecatori-arbitru si fostul director de cabinet al ex-ministrului Economiei Christine Lagarde, Stephane Richard.

Christine Lagarde a fosta plasata sub statutul de "martor asistat" (intre martor si inculpat), ceea ce ii permite sa ramana in fruntea Fondului Monetar International (FMI).

Devenit avocat dupa infrangerea lui Sarkozy la prezidentialele din 2012, Gueant, care a fost ministru de Interne in perioada 2011 - 2012, trebuie sa explice acum in fata anchetatorilor relatiile sale cu Bernard Tapie si numeroasele vizite ale omului de afaceri la Palatul Elysee, in 2007 si 2008, intr-o perioada cruciala pentru arbitraj.