O explozie si tiruri sporadice erau auzite luni in apropiere de aeroportul din Donetsk (estul Ucrainei), care a intrat in cursul diminetii sub controlul insurgentilor pro-rusi, transmite un fotograf France Presse aflat la fata locului.

O coloana de fum negru se ridica in zona aeroportului si se putea auzi zgomot de avioane de lupta.

Toate zborurile au fost anulate luni dimineata.

Ulterior, armata ucraineana a anuntat ca a lansat luni o "operatiune antiterorista" pe aeroportul din Donetsk, controlat din cursul diminetii de insurgenti pro-rusi, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al celulei regionale insarcinate cu operatiunea.

"Operatiunea a fost lansata la ora 13,00 (10,00 GMT)", a precizat acesta. Mai multe avioane de lupta ucrainene Suhoi-25 si Mig-29 participaa la aceasta operatiune.

"Soldati sunt parasutati in acest moment din elicopterele Mi-8 si curata terenul", potrivit sursei citate.

Vladislav Seleznev, un purtator de cuvant al fortelor ucrainene, a scris pe contul sau de Facebook ca avioane ucrainene au distrus un sistem de aparare antiaeriana instalat in aeroport si "indreptat impotriva fortelor ucrainene".

Aeroportul a fost luat cu asalt in cursul noptii de zeci de barbati inarmati, care s-au prezentat ca cetateni ai "Republicii Populare Donetsk". Nicio rezisntenta, nicio violenta: insurgentii au cerut trupelor ucrainene care pazeau incinta sa plece.

Trei camioane avand la bord circa o suta de oameni, purtand simbolurile rebelilor, au ajuns ca intariri in cursul diminetii, patrunzand in incinta aeroportului, dupa ce au trecut fara probleme de cordonul de securitate format de politie in juurul aeroportului.

La cateva ore dupa victoria miliardarului Petro Poroshenko la prezidentiale si anuntul ca se va deplasa la Donbass, bazinul minier care include regiunile Donetsk si Leugansk, mesajul lansat de separatisti viitorului presedinte pare clar: nu vei ateriza aici.

"Pana acum aeroportul nu era sub controlul nostru dar trebuia sa schimbam situatia", deoarece "mercenarii sosesc pe teritoriul nostru" prin intermediului acestuia, a explicat, intr-o conferinta de presa, Denis Pushilin, unul dintre liderii separatistilor din Donetsk.

Acesta a afirmat ca Poroshenko este un presedinte "nelegitim".

"Situatia s-a agravat pe teren. Nu este foarte inteligent din partea lui Poroshenko sa vrea sa vina aici deoarece oamenii nu vor sa-l vada", a sustinut Pushilin.

De notat ca, pentru prima oara de la inceputul insurectiei in aceasta regiune, in unele intreprinderi, dintre care mai multe apartin oligarhului Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, angajatilor li s-a cerut sa ramana acasa.