Doua noi victime au fost descoperite duminica in Bosnia, ducand bilantul mortilor pana la 59, acestea fiind cele mai grave intemperii care au lovit Balcanii. Situatie se stabilizeaza acum, scrie AFP. Aproape doua milioane de persoane au fost afectate, iar dintre acestea 150.000 au fost evacuate, in special in Serbia si Bosnia.

Dintre cele 59 de persoane care si-au pierdut viata, 33 sunt din Serbia si doua din Croatia.

De vineri, situatia in regiune a inceput sa se stabilizeze si apele raurilor fie stagneaza fie se retrag in majoritatea zonelor afectate.

In timp ce lucrarile de curatare si de dezinsectie au loc in majoritatea oraselor lovite de ape, situatia ramane deosebit de dificila la Domaljevac, localitate de 4.000 de persoane unde 95% din gospodarii sunt acoperite de ape.

Accesul a fost interzis de politie in doua sate din regiunea Bijelijina (nord-est), unde sute de animale au murit, iar cadavrele in descompunere reprezinta un risc mare pentru sanatate.

La Doboj, oras care a fost in intregime acoperit de ape, echipele de genisti au gasit pana azi o suta de mine si alte dispozitive explozibile datand din razboiul din 1992-95, care au fost scoase si purtate de ape. Potrivit cifrelor oficiale, doar in Bosnia au ramas, de la sfarsitul razboiului, peste 120.000 de mine imprastiate in circa 2% din teritoriu.

Circa 10.000 de persoane care au fugit din cele cateva sute de sate afectate de caderi de teren, in special in regiunea Zenica (centru) si Tuzla (nord-est) inca nu pot sa se intoarca in casele lor, de teama unor noi alunecari de teren, in special tinand cont de noile precipitatii anuntate pentru aceasta saptamana.

In Serbia, unde pericolul inundatiilor pare indepartat, eforturile se concentreaza pe curatenie.