In Germania a inceput votul pentru alegerile europarlamentare, localurile de vot sunt deschise intre orele 8.00 si 18.00. Germania trimite in parlamentul de la Strasbourg 96 de parlamentari. 64,4 milioane de cetateni, sunt chemate la vot, pe liste stau numele a 25 de partide. Intre cei care pot vota la europarlamentarele din Germania se afla cca 2 milioane de cetateni ai UE, fara cetatenie germana. Pentru prima data in istoria acestor alegeri, pragul electoral a fost desfiintat in Germania, astfel dandu-se o sansa partidelor mici si foarte mici, care cu 0,6% din voturi pot primi un mandat.

Partidele au chemat la vot, indemnand electoratul sa nu dea sanse euroscepticilor. Cancelarul Angela Merkel si presedinte al Partidului Crestin-Democrat a rememorat, la o reuniune recenta de la Worms, modul in care a luat nastere Uniunea Europeana dupa cel de-al doilea razboi mondial, si ca un proiect al pacii in Europa.

Martin Schulz, actual presedinte al Parlamentului European si candidatul de varf al social-democratilor la presedintia Comisiei Europene, a vorbit electoratului la Frankfurt am Main. El a indemnat cetatenii la vot, pentru a nu da sanse populistilor de dreapta. Aceeasi pozitie contra euroscepticilor a fost adoptata de Partidul Verzilor si de Liberali.

Primii pe listele partidelor consacrate sunt urmatorii candidati: David McAllister, (CDU - n. 1971), premier in Niedersachsen, primul ministru de land cu dubla cetatenie, germana si britanica; Marcus Ferber (CSU – n. 1965), europarlamentar din anul 1994 si presedinte al grupei europene a partidului sau; Martin Schulz (SPD –n. 1955), europarlamentar din 1994, iar din 2012 presedinte al Parlamentului European.

Si candidata de varf a Partidului Verzilor, Rebecca Harms, ca si liberalul Alexander Sebastian Léonce von der Wenge Graf Lambsdorff, sau Gabi Zimmer de la Die Linke au cel putin un mandat de europarlamentar in spate.

Noi sunt insa tanara candidata a Partidului Piratilor, Julia Reda (n.1986), ca si Bernd Lucke, profesor universitar la Hamburg si cofondator in 2013 al partidului eurosceptic Alternativa pentru Germania. Lucke a fost timp de 33 de ani membru CDU, partid din care s-a retras in 2011, el invocand politica de salvare ratata a Euro, dusa de Angela Merkel.

Imediat dupa inchiderea localurilor de vot, la orele 18.00, posturile TV de stat germane ARD si ZDF vor transmite primele prognoze referitoare la rezultatele alegerilor europarlamentare, care au loc concomitent, in 10 landuri, cu alegerile locale. Rezultatele oficiale vor fi difuzate insa catre miezul noptii, dupa inchiderea, la orele 23.00, si a ultimelor locale de vot din Italia.

La alegerile anterioare, din 2009, participarea cetatenilor la vot a fost de 43,3%, cu 0,3% mai mare decat in 2004. Anul acesta, in Germania se asteapta o prezenta asemanatoare la vot, mai ales ca foarte multa lume a optat deja pentru votul prin corespondenta. La München, de exemplu, pana la orele 12.00 au votat 31,2% dintre alegatori, insa doar 9% s-au prezentat la urne, restul de 22,2% fiind voturi trimise prin posta.