Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble nu crede ca exista motive pentru a mari alocarile din PIB pentru Aparare pe fondul crizei ucraiene, transmite Reuters. Ministrul german, membru al Uniunii Crestin-Democrata (CDU) a Angelei Merkel, a avertizat NATO ca discutiile despre cresterea cheltuielilor pentru Aparare si trimiterea de noi trupe in estul Europei ar putea da nastere la neintelegeri cu Rusia.

Schaeuble a declarat pentru revista Spiegel ca marirea bugetelor pentru Aparare si intarirea contingentului NATO la granita estica a aliantei ar putea contribui la cresterea tensiunilor politice.

"Nouazeci la suta din public, nu numai din Germania si din Uniunea Europeana ci si mai departe, ar percepe un asemenea pas drept o agravare a situatiei", a declarat Schaeuble, manifestandu-si speranta ca relatiile cu Rusia s-ar putea imbunatati in timp.

"Cresterea bugetului pentru Aparare in momentul de fata nu ar fi o miscare desteapta. De fapt, ar fi opusul a ceea ce avem nevoie", a adaugat Schaeuble.

Ministrul german a adaugat ca tarile ar trebui sa dea dovada de mai multa sensibilitate la faptul ca, din cauza istoriei si a rolului sau in cele doua razboiae mondiale, Germania este mult mai reticenta la utilizarea resurselor militare.

Germania a cheltuit in 2013 pentru Aparare 1,4% din PIB, potrivit datelor Stockholm International Peace Research Institute.