Japonia a acuzat China, duminica, de manevre "periculoase" deasupra Marii Chinei Orientale, dupa ce avioane de vanatoare ale Beijingului au zburat la cateva zeci de metri de aparate militare nipone, scrie AFP.

Potrivit unui purtator de cuvant al ministerului japonez al Apararii, un avion SU-27 chinez a zburat in apropierea unui avion de supraveghere OP-3C japonez, in zona punctului de intersectie a zonelor aeriene de identificare (ZAI).

Un alt avion de vanatoare SU-27 al Chinei a zburat in proximitatea unui YS-11EB japonez in acelasi spatiu, potrivit ministerului.

Distanta dintre cele doua aparate a fost in primul caz de circa 50 de metri si, pentru al doilea incident, de 30 de metri, potrivit purtatorului de cuvant.

Aceste acte "periculoase pot antrena un accident", a afirmat duminica ministrul japonez al Apararii, Itsunori Onodera.

Avioanele chineze de vanatoare nu au patruns in spatiul aerian japonez, potrivit cotidianului Asahi Shimbun.

Agentia de stiri Kyodo, care citeaza o sursa guvernamentala, spune ca avioanele supravegheau in exercitiu naval ruso-chinez in nordul Marii Chinei Orientale, nu departe de apele teritoriale japoneze.

Ministerul chinez al Apararii spune ca avioanele nipone au intrat sambata in zona de identificare chineza fara a se identifica, "interferand astfel cu exercitiile navale comune intre China si Rusia".

Avioanele chineze au primit ordinul de decolare pentru "identificare si masuri de protectie", potrivit unui comunicat al ministerului chinez al Apararii.

Relatiile dintre Beijing si Tokyo, cele mai mari puteri economice asiatice, sunt foarte tensionate de un an si jumatate, din cauza unui diferend teritorial legat de Marea Chinei Orientale.

In centrul disputei se afla insulele Senkaku, situate la 200 km nord-est de Taiwan si 400 km vest de Okinawa (sudul Japoniei. Acestea sunt administrate de Japonia dar sunt revendicate de China sub numele Diaoyu.