Ca raspuns la acuzatiile ca a renuntat la rolul Americii de lider pe plan mondial, presedintele Barack Obama intentioneaza sa prezinte miercuri, cu ocazia unui discurs la Academia Militara West Point, noua politica externa a Statelor Unite, care ar urma sa consolideze implicarea tarii in conflictul de Siria, ferindu-se totusi de interventii militare majore, transmite New York Times.

Barack ObamaFoto: Agerpres

In discursul de la West Point, Obama va incerca, inca o data, sa formuleze un raspuns clar al Americii la cascada de crize mondiale, de la razboiul civil din Siria pana la interventiile Rusiei in Ucraina, a declarat pentru publicatia americana un oficial din administratia Obama care contribuie la formularea discursului.

Potrivit Reuters, discursul de miercuri este primul dintr-o serie de discursuri pe care atat presedintele cat si principalii sai consilieri le vor folosi pentru a explica politica externa a SUA dupa conflictele din Irak si Afganistan si pentru a expune directia externa a SUA in pentru restul mandatului lui Obama.

Liderul de la Casa Alba va sublinia hotararea sa de a pastra o cale mediana intre izolare si interventie armata. Potrivit presedintelui, Statele Unite ar trebui sa fie un pivot pentru eforturile de combatere a agresiunii ruse si chineze, desi nu cu pretul de a "lupta in opt sau noua razboaie".

"E un argument in favoarea interventionismului, insa nu vse vrea sa ne aruncam prea departe. Conducem, suntem singura tara care conduce, insa acest leadership trebuie sa fie in serviciul sistemului international", a declarat intr-un interviu Benjamin J. Rhodes, vice-consilierul presedintelui pe probleme de securitate nationala.

Totodata, presedintele Obama va sublinia statutul in crestere al Siriei ca paradis pentru grupurile teroriste, dintre care unele sunt conectate cu al-Qaida, sustin oficialii americani, iar acest lucru ar putea deschide usa catre un sprijin mai mare acordat de americani rebelilor sirieni - care ar putea cuprinde arme de calibru mare. Nu a fost luata insa o decizie in acest sens.

Discursul presedintelui va lansa un efort intens si cuprinzator de a combate criticile care sustin ca SUA se impleticeste de la criza la criza, fara un plan major pentru a actiona intr-un mediu international din ce in ce mai inselator.

Presedintele a fost acuzat de critici ca este pasiv in fata amenintarilor externe, ca a permis presedintelui rus Vladimir Putin sa isi arate puterea in Ucraina, ca a lasat razboiul civil din Siria sa fiarba mocnit si ca a permis Chinei sa isi ameninte vecinii din Marea Chinei de Sud.

Desi aceste reprosuri minimizeaza realizarile lui Obama, Rhodes recunoaste ca presedintele nu si-a adunat prioritatile, de la schimbarile climatice la negocierile nucleare cu Iranul, intr-un plan comprehensiv.

La scurt timp dupa revenirea dintr-un un tur in Asia, la sfarsitul lunii aprilie, in cadrul careia a aparat cu fermitate abordarea sa, le-a cerut consilierilor saformuleze un discurs in care sa explice politica sa externa si cum intentioneaza sa se ocupe de punctele mondiale fierbinti in cei doi ani si jumatate pe care ii mai are in functie.

"Il veti auzi pe presedinte discutand modul in care Statele Unite vor folosi toate instrumentele din arsenalul nostru, fara a tinti prea departe. Va arata de ce politica corecta este una care este atat interventionista cat si internationalista, insa nu izolationista sau unilaterala", a declarat sambata un oficial de la Casa Alba, citat de Reuters.

Obama, decis sa nu repete ceea ce a perceput drept greseli ale predecesorului sau republican, George W. Bush - si anume implicarea SUA in razboaiele din Irak si Afganistan - s-a sprijinit puternic pe diplomatie mai degraba decat pe putere militara.

In cazul Ucrainei, presedintele american a dispus sanctiuni impotriva unor apropiati ai lui Putin si afaceri asociate cu structura de putere de la Kremlin insa a clarificat ca nu va ameninta Moscova cu forta militara pentru anexarea Crimeei.

La Washington predomina teama ca strategia lui Obama fata de Rusia ar putea determina China sa isi incordeze muschii in Marea Chinei de Sud, zona unde tensiunile sunt in crestere dupa ce China a amplasat platforme petroliere in ape revendicate de Vietnam.

In Siria, Obama s-a ferit sa ameninte cu folosirea puterii militare ca urmare a utilizarii armelor chimice de catre guvernul sirian impotriva civililor. Cu toate ca a fost semnat un acord cu Rusia pentru distrugerea stocurilor de arme chimice ale Siriei, razboiul civil de trei ani continua sa destabilizeze tara iar presedintele Bashar al-Assad ramane la putere.

"Vedem Siria ca pe o provocare pentru combaterea terorismului. Cu toate acestea, abordarea politica corecta ramane consolidarea opozitiei moderate, care ofera o alternativa atat la regimul brutal al lui Assad, cat si la elementele mai extremiste din cadrul opozitiei", a declarat un oficial de la Casa Alba, citat de agentia de presa.

Oficialul a mai precizat ca Obama va sustine ca Statele Unite este singura tara capabila sa galvanizeze un plan de actiune la nivel global si de ce "trebuie sa punem asta in actiune intr-un sistem international care este sustenabil si de durata, si care poate face fata provocarilor, de la cele traditionale, cum ar fi problemele maritime si comerciale, la cele noi, cum ar fi schimbarile climatice".