Ora 20:30 Petro Poroshenko si-a proclamat victoria in alegererile prezidentiale din Ucraina, ultimul exitpoll indicandu-l pe acesta drept castigator inca din primul tur. Cifrele prezentate de doua exitpoll-uri diferite ii dau lui Poroshenko 57,3% si 55,9% din voturi. Iulia Timoshenko a obtinut in jur de 12%. In discursul tinut ulterior anuntului, Poroshenko a declarat ca obiectivul sau major va fi sa puna capat razboiului si sa inceapa reconstructia tarii.Votul s-a desfasurat pe fondul tensiunilor majore din Estul tarii si nu a fost lipsit de incidente majore, separatistii pro-rusi amenintand cu impiedicarea procesului electoral.

Petro PorosenkoFoto: AGERPRES

Ora 21 45 Obama saluta "curajul" alegatorilor ucraineni (AFP)

Ora 20:45 Traian Basescu saluta victoria lui Petro Poroshenco in alegerile prezidentiale din Ucraina: "Alegerile au fost libere si corecte."

  • Cele mai importante momente ale zilei la alegerile prezidentiale din Ucraina

Ora 20:55"Vrem alegeri parlamentare anticipate in acest an si nu vom recunoaste niciodata ocupatia rusa in Crimeea", a declarat Poroschenko, potrivit Reuters.

Ora 20:30 Petro Poroshenko si-a proclamat victoria in alegererile prezidentiale din Ucraina, ultimul exitpoll indicandu-l pe acesta drept castigator inca din primul tur. In discursul tinut ulterior anuntului, Poroshenko a declarat ca obiectivul sau major va fi sa puna capat razboiului si sa inceapa reconstructia tarii. (Reuters)

Ora 20.00 Televiziunile ucrainene anunta ca Petro Poroshenko a castigat, conform exitpoll-urilor, alegerile prezidentiale din Ucraina din primul tur. Cifrele prezentate de doua exitpoll-uri diferite ii dau lui Poroshenko 57,3% si 55,9% din voturi. Iulia Timoshenko a obtinut in jur de 12%.

Ora 19.58 O persoana a murit si una a fost ranita intr-un incident armat din orasul Novoaidar din Lugansk, a anuntat ministrul ucrainean de Interne, citat de Interfax Ucraina.

Ministrul a mai precizat ca "un grup de separatisti inarmati" au luat buletinele de vot si au incercat sa fuga cu el. Membrii unitatii anti-teroriste din regiune au reusit sa le dea de urma. A urmat un schimb de focuri, iar insurgentii au fost retinuti.

"Doua masini, conduse de acestia, si buletinele de vot au fost gasite la fata locului", a precizat oficialul de la Kiev.

Ora 19:09 Miliardarul Rinat Akhmetov se afla in Kiev, unde s-a ocupat de organizarea alegerilor prezidentiale anticipate din Donbas, a anuntat purtatoarea de cuvant a omului de afaceri ucrainean, transmite Interfax-Ukraine.

"Akhmetov intentiona sa zboare la Donetsk pentru a vota. Dupa cum vedeti, nu sunt conditii pentru a zbura in oras pentru vot", a declarat reprezentanta miliardarului, referindu-se la separatistii pro-rusi, dintre care unii inarmati, care s-au adunat duminica dupa-amiaza in fata resedintei acestuia din Donetsk.

Ora 18.20 Observatorii OSCE au anuntat ca 15 din cele 34 de birouri de vot din regiunea Donetsk sunt inchise, transmite Kyiv Post.

Ora 17.00 Pana la aceasta ora autoritatile centrale nu au primit nicio informatie cu privire la votul din regiunea Luhansk. Regiunile separatiste din est cuprind aproximativ 15% din totalul votantilor din Ucraina. Intre timp, in restul tarii, oamenii vin sa voteze in numar mare. Unii dintre ei imbracati in camasi traditionale.

Familie de ucraineni care tocmai a votat in Kiev

Ora 15.10 Prezenta la vot la ora locala 15.00 era de 40,14%, potrivit comisiei electorale citate de Interfax Ucraina.

Datele vizeaza 116 districte electorale.

Cea mai mare prezenta la vot se inregistreaza in regiunea Rivne - 50,51% iar cea mai scazuta in regiunea Donetsk - 9,11%.

Prezenta la vot in regiunea Odesa, la ora amintita, este de 30,94%.

In Kiev s-au prezentat la urne 31,13% din alegatori.

Ora 16.15 Prezenta la vot la ora locala 14.00 era de 38,53%, informeaza Itar-Tass citand date de la Comisia Electorala Centrala.

Ora 15.57 Din imaginile de la fata locului, precum si din informatiile postate pe conturile personale de Twitter de mai multi corespondent internationali (precum David M. Herszenhorn - @herszenhorn -, corespondentul New York Times pentru aceasta regiune), reiese ca un grup mare de separatisti prorusi, dintre care unii inarmati, s-au adunat in fata seresintei miliardarului ucrainean Rinat Akhmetov.

Ora 15.40 Potrivit ONG-ului Comitetul Alegatorilor din Ucraina (CVU), care monitorizeaza alegerile prezidentiale din Ucraina si a trimis 3000 de observatori in sectiile de votare, in 15 districte electorale din regiunea Donetsk comisiile electorale nu functioneaza, iar in 7 districte numai o parte dintre sectiile de votare sunt deschise si incearca sa organizeze procesul de votare. Intr-un oras din regiunea Donetsk, un grup de persoane inarmate a ocupat doua sectii de votare, care au fost inchise.

In regiunea Luhansk, nu au fost livrate buletinele de vot din orasul Rubijne. In consecinta, in orasul Sievierodonetsk nu au fost primite buletinele de vot si niciuna dintre cele 50 de sectii de votare pentru alegerile prezidentiale nu a fost deschisa. La ora 8:10, un grup de separatisti a intrat intr-o scoala din oras unde se afla o sectie de votare si au rupt doua cutii de votare, anunta CVU.

In Kiev, aproape toate sectiile de votare au fost deschise la timp, conform procedurilor stabilite. Au fost cateva cazuri izolate in care sectiile au fost deschise mai tarziu, motiv pentru care au aparut si cozile la usile lor.

In regiunea Rivne, accesul observatorilor nu a fost permis in toate sectiile de votare, potrivit CVU.

Ora 15.39 O parte din observatorii OSCE trimisi in Ucraina pentru monitorizarea desfasurarii alegerilor prezzidentiale din Ucraina au parasit estul tarii din motive de securitate, anunta Interfax Ucraina.

Ora 14.47 Un grup de circa 2000 de separatisti pro-rusi inarmati si suporteri au plecat in mars de la mitingul din Piata Lenin din Donetsk spre resedinta miliardarului Rinat Akhmetov, transmite Kyiv Post. Totodata, un grup mai mic de barbati, inarmati cu pusti Kalashnikov si alte arme, au intrat in Hotelul Victoria din oras, in cautarea guvernatorului regiunii Donetsk Sergei Taruta, insa au plecat cand nu l-au gasit.

Separatistii scandau "Akhmetov este un dusman al poporului".

Broadcast live streaming video on Ustream

Ora 13.11: 33% e prezenta la ora 12.00 in zona din jurul Kievului. Multi tineri au votat inca de dimineata, ceea ce e neobisnuit, dupa cum spune seful unei sectii. In comisii am vazut inca doi oameni purtand camasi populare. O femeie cu copii imbracati in aceste camasi nationale spune ca azi e o zi speciala - trimisul HotNews.ro la Kiev

Ora 13.10 Separatistii pro-rusi organizeaza un miting in Piata Lenin din Donetsk, la care iau parte in jur de 300 de persoane, scrie Kyiv Post.

Ora 12.53 Peste 100 de oameni din Pravii Sektor patruleaza sectiile de vot din jurul Kievului pentru a a sigura securitatea. Nu sunt inarmati. Unii sunt in civil, altii au uniforme kaki. Spun ca au acceptul autoritatilor, dar mi-au aratat o adresa semnata doar de ei. Important: Yarosh, seful Pravii Sektor, e candidat oficial la prezidentiale, si alte partide trimit oameni prin sectii sa controleze, dar nu imbracati in uniforme kaki - corespondentul HotNews.ro in Ucraina

Ora12.48 Sectiile de votare au fost deschise doar in doua districte din regiunea Lugansk (est), insa raman inchise in totalitate in resedinta regionala Lugansk, a declarat presedintele Biroului eelectoral regional Lugansk, Oleksi Svetikov, citat de Interfax Ucraina.

Situatia in Lugansk pare calma insa strazile sunt destul de goale.

Ora 11.58: In sectiile de vot din apropierea Kievului prezenta e normala, in Donetsk nu se voteaza, transmite corespondentul HotNews.ro in Ucraina, Vlad Mixich. "Sint foarte multi observatori OSCE in sectiile inc are am fost, am intalnit inclusiv un deputat italian. Intrarea in sectii e pazita de politie si de membri ai Garzilor Nationale".

Ora 11.54 Presedintele Comisiei Electorale Centrale din Ucraina a anuntat duminica dimineata ca s-auformat cozi lungi in fata sectiilor de vot din Kiev, un motiv fiind si faptul ca fiecare alegator primeste 4 buletine de vot pentru 3 alegeri diferite - cele prezidentiale, alegerile pentru primarie si alegerile pentru consiliul orasenesc, transmite Kyiv Post.

Cozi la sectiile de votare din Kiev

Ora 11.37 Un jurnalist italian a fost ucis de un obuz in apropiere de Slaviansk - Ministerul de externe

Ora 11.23 Premierul rus Dmitri Medvedev s-a dus duminica in Crimeea, relateaza AFP, pentru a sublinia anexarea ireversibila de catre Federatia Rusa

Ora 11.21 Primele date indica o prezenta ridicata la vot, intr-o zi cu temperaturi placute si vreme calda, transmite Reuters.

Ora 8.40 AFP transmite ca nu exista prea multe dovezi ca sectiile de votare ar fi fost deschise in estul Ucrainei.

In estul separatist, unde insurgentii au amenintat ca vor face tot ce le sta in putere sa impiedice desfasurarea votului, exista putine dovezi ca sectiile de vot au fost deschise.

------------------------------------------

Noul presedinte al Ucrainei va avea dificila sarcina de a pune capat insurectiei militare pro-ruse si de a normaliza relatiile cu o Moscova care isi doreste refacerea echilibrului de forte la nivel global, scie AFP.

Miliardarul Petro Poroshenko, creatorul unul imperiu comercial al ciocolatei, este considerat favorit detasat pentru castigarea alegerilor prezidentiale, fiind cotat la 44% din intentiile de vot. El si-a construit o imagine de pro-occidental in ultimele luni.

Este totusi greu de grezut ca Porosenko - un bun vorbitor de limba romana - va fi ales din primul tur. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 15 iunie.

Principalii rivali ai lui Porosenko sunt Iulia Timosenko si pro-rusul Serghei Tiguipko.

Alegerile din Ucraina sunt importante pentru intreaga regiune est-europeana, pentru ca de actiunile noului presedinte vor depinde si viitoarele miscari ale Federatiei Ruse, care - dupa anexarea ilegala a Crimeei - nu si-a ascuns profunda neultumire in fata unui eventual parcurs pro-occidental al Ucrainei.