Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati, duminica, la urne pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European. Urnele se deschid la ora 7:00 si se vor inchide la ora 21:00.Pentru alegerile europarlamentare sunt organizate 18.532 de sectii de votare pe teritoriul national, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 190 de sectii. Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat ca pe listele electorale permanente, intocmite la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, sunt inscrisi 18.226.995 cetateni cu drept de vot.

In confruntarea electorala au intrat candidati din partea Aliantei electorale PSD-UNPR-PC, PNL, UDMR, PDL, Partidului Poporului - Dan Diaconescu, Partidului Miscarea Populara, PNTCD, Forta Civica, Partidului Alternativa Socialista, Aliantei Nationale a Agricultorilor, Partidului Romania Mare, Partidului Verde, Partidului Noua Republica, Partidului Dreptatii Sociale si Partidului Ecologist Roman, aminteste Agerpres.

In competitie sunt si opt candidati independenti: actorul Mircea Diaconu, gimnasta Corina Ungureanu, Filip Constantin Titian, Danut Liga, Paul Purea, Pericle-Iulian Capsali, Peter Costea, Valentin-Eugen Daeanu.

  • 18.226.995 cetateni cu drept de vot, asteptati la urne

Pentru alegerile europarlamentare sunt organizate 18.532 de sectii de votare pe teritoriul national, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 190 de sectii. Potrivit MAE, aceste sectii vor fi organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale din strainatate, precum si in teatrele de operatiuni din Afganistan.

In Bucuresti sunt 1.245 de sectii de votare. In sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de sectii, in sectorul 2 - 202, in sectorul 3 - 274, in sectorul 4 - 178, in sectorul 5 - 196, iar in sectorul 6 - 233.

Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat ca pe listele electorale permanente, intocmite la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, sunt inscrisi 18.226.995 cetateni cu drept de vot.

Cetatenii care in ziua alegerilor se afla in localitatea (comuna, oras, municipiu) de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la sectia la care sunt inscrisi in listele electorale permanente. Cei care in ziua alegerilor se afla in alta localitate (comuna, oras, municipiu) decat cea de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la orice sectie de votare urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara.

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania pot vota la sectiile din tara in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare, dupa caz.

Cetatenii romani care in ziua de referinta se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in afara tarii, in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate. Romanii cu domiciliul in strainatate voteaza in baza cartii de identitate provizorie, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, pasaportului simplu, pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar, dupa caz.

Alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat unde este inscris in copia de pe lista electorala speciala isi poate exercita dreptul de a alege la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil. Alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in strainatate isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil, numai daca se regaseste in tabelul care cuprinde alegatorii comunitari inscrisi in listele electorale speciale, intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta.

  • Votarea incepe la ora 7:00 si se incheie la ora 21:00

La sediile sectiilor de votare se afiseaza la loc vizibil ora la care incepe, respectiv se incheie votarea. Alegatorii pot vota la sectia de votare unde sunt inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala speciala ori la orice alta sectie de votare.

Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Alegatorul resortisant si alegatorul comunitar prezinta actul de identitate, respectiv documentul de identitate biroului electoral al sectiei de votare. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifica daca alegatorul este inscris in copia de pe lista electorala permanenta sau de pe lista electorala speciala, dupa care alegatorul semneaza in lista la pozitia destinata acestuia. In baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau de pe lista electorala speciala, presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta ii incredinteaza alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea 'VOTAT'.

Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea 'VOTAT' inauntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau prenumele si numele candidatului independent pe care il voteaza. Stampila cu mentiunea 'VOTAT' trebuie astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul.

Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, si le vor introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea 'VOTAT', dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial.

Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta, dupa care presedintele sau acel membru aplica pe actul de identitate sau, dupa caz, pe documentul de identitate al alegatorului stampila cu mentiunea 'VOTAT' si data scrutinului sau, dupa caz, un timbru autocolant cu mentiunea 'VOTAT' si data scrutinului.

Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.