Europarlamentare 2014: Peste 18,2 milioane de alegatori inscrisi pe liste. Urnele se deschid duminica la ora 7:00

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 24 mai 2014, 23:13 Alegeri 2014 | Europarlamentare


Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati, duminica, la urne pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European. Urnele se deschid la ora 7:00 si se vor inchide la ora 21:00.Pentru alegerile europarlamentare sunt organizate 18.532 de sectii de votare pe teritoriul national, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 190 de sectii. Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat ca pe listele electorale permanente, intocmite la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, sunt inscrisi 18.226.995 cetateni cu drept de vot.

In confruntarea electorala au intrat candidati din partea Aliantei electorale PSD-UNPR-PC, PNL, UDMR, PDL, Partidului Poporului - Dan Diaconescu, Partidului Miscarea Populara, PNTCD, Forta Civica, Partidului Alternativa Socialista, Aliantei Nationale a Agricultorilor, Partidului Romania Mare, Partidului Verde, Partidului Noua Republica, Partidului Dreptatii Sociale si Partidului Ecologist Roman, aminteste Agerpres.

In competitie sunt si opt candidati independenti: actorul Mircea Diaconu, gimnasta Corina Ungureanu, Filip Constantin Titian, Danut Liga, Paul Purea, Pericle-Iulian Capsali, Peter Costea, Valentin-Eugen Daeanu.

 • 18.226.995 cetateni cu drept de vot, asteptati la urne

Pentru alegerile europarlamentare sunt organizate 18.532 de sectii de votare pe teritoriul national, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 190 de sectii. Potrivit MAE, aceste sectii vor fi organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale din strainatate, precum si in teatrele de operatiuni din Afganistan.

In Bucuresti sunt 1.245 de sectii de votare. In sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de sectii, in sectorul 2 - 202, in sectorul 3 - 274, in sectorul 4 - 178, in sectorul 5 - 196, iar in sectorul 6 - 233.

Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat ca pe listele electorale permanente, intocmite la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, sunt inscrisi 18.226.995 cetateni cu drept de vot.

Cetatenii care in ziua alegerilor se afla in localitatea (comuna, oras, municipiu) de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la sectia la care sunt inscrisi in listele electorale permanente. Cei care in ziua alegerilor se afla in alta localitate (comuna, oras, municipiu) decat cea de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la orice sectie de votare urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara.

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania pot vota la sectiile din tara in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare, dupa caz.

Cetatenii romani care in ziua de referinta se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in afara tarii, in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate. Romanii cu domiciliul in strainatate voteaza in baza cartii de identitate provizorie, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, pasaportului simplu, pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar, dupa caz.

Alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat unde este inscris in copia de pe lista electorala speciala isi poate exercita dreptul de a alege la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil. Alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in strainatate isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil, numai daca se regaseste in tabelul care cuprinde alegatorii comunitari inscrisi in listele electorale speciale, intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta.

 • Votarea incepe la ora 7:00 si se incheie la ora 21:00

La sediile sectiilor de votare se afiseaza la loc vizibil ora la care incepe, respectiv se incheie votarea. Alegatorii pot vota la sectia de votare unde sunt inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala speciala ori la orice alta sectie de votare.

Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Alegatorul resortisant si alegatorul comunitar prezinta actul de identitate, respectiv documentul de identitate biroului electoral al sectiei de votare. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifica daca alegatorul este inscris in copia de pe lista electorala permanenta sau de pe lista electorala speciala, dupa care alegatorul semneaza in lista la pozitia destinata acestuia. In baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau de pe lista electorala speciala, presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta ii incredinteaza alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea 'VOTAT'.

Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea 'VOTAT' inauntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau prenumele si numele candidatului independent pe care il voteaza. Stampila cu mentiunea 'VOTAT' trebuie astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul.

Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, si le vor introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea 'VOTAT', dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial.

Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta, dupa care presedintele sau acel membru aplica pe actul de identitate sau, dupa caz, pe documentul de identitate al alegatorului stampila cu mentiunea 'VOTAT' si data scrutinului sau, dupa caz, un timbru autocolant cu mentiunea 'VOTAT' si data scrutinului.

Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3160 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  18,22 milioameeeeee?????? (Sâmbătă, 24 mai 2014, 23:32)

  timp tamp [utilizator]

  Păi nu urlau uslamiștii că nu sunt decât vreo14???
  Câte cimitire au băgat pe liste, câți nuntași se plimbă prin băltoacele lui draqnea, câți bolnavi adună din spitale???
  Eu zic că DNA trebuie să umble cu biblia prin țară, oprea să dea cu subsemnatu....
 • 0 (0 voturi)    
  Sa votati... (Duminică, 25 mai 2014, 1:35)

  sebagain [utilizator]

  BINE!
 • 0 (0 voturi)    
  Qui prodest ? (Duminică, 25 mai 2014, 2:16)

  Koczka [utilizator]

  In jud Brasov de exemplu numarul alegatorilor din liste este mai mare decat cel al totalului populatiei recenzate in octombrie 2011 la recensamant.
  Oare cui foloseste aceasta situatie intolerabila ?
  Pai ar fi :
  1. La referendum nu se prea poate obtine cvorumul de validare.
  2. Numarul de europarlamentari din Romania este mai mare decat cel care ar fi calculat la numar de alegatori.
  3. Fondurile europene alocate unitatilor administrativ teritoriale e direct proportional cu numarul total de locuitori.
  4. Se creaza premisele unei fraude masive la orice scrutin electoral prin falsificarea prin diverse mijloace a circa 1,8 pana la 2 milioane de voturi deci a aproximativ 10% din nr de voturi posibil exprimate ceea ce in mod real s-ar apropia de circa 20% din numarul real de voturi exprimate , in concluzie o mistificare profunda a vointei populare . Beneficiara principala a acestei 'marje de siguranta' este desigur formatiunea politica aflata la guvernare in momentul alegerilor adica organizatorii sprijiniti de obicei si de anumite structuri constituite in cadrul serviciilor secrete in acest scop.
 • +1 (1 vot)    
  Unde va mai sunt cele 70% ?????????? (Duminică, 25 mai 2014, 4:22)

  andreesanu [utilizator]

  La alegeriile furate de voi USListii va laudati ca aveti 70% din masa de alegatori !!!,unde va sunt cele 70 % ?
  Dupa repetenti ca voi 7,2 milioane reprezinta 70% ,dar raportat tot la cifrele pubicate de voi azi cele 7,2 milioane ale voastre cu vii cu morti cu voturi duble trile reprezinta dupa o aritmatica de clasa a treia doar 40% din cei 18 milioane de alegatori, scrise de voi azi.
  ///,nu va tineti minte nici minciunile si mai vreti sa conduceti o tara /// .Hai romani luatii cu batul de dinapoi ca pe giste si scoatetii la pascut ca de guvernare tot n-au habar.
 • 0 (0 voturi)    
  de unde 18 ? (Duminică, 25 mai 2014, 4:32)

  feldspat [utilizator]

  am revazut speranta de viata si segmentele de varsta .... 0-18 ani reprezinta cam 24% ... cam 5,3 milioane ... adunat cu 18, 2 se fac aprox. 23,5 ... asta era populatia inainte de '89 ... acum, dupa cum spune INS mai sunt un pic peste 21 ... toata mascarada asta doar ca sa nu piarda partidele 2, 3 mandate calde ?...
 • +1 (1 vot)    
  Carlanul mitoman are pregatit raspunsul! (Duminică, 25 mai 2014, 8:03)

  hotnewsfil [utilizator]

  Acum, inaintea alegerilor, Carlanul mitoman accepta, fara comentarii, ca cca. 18 miloane de romani au dreptul de a vota.
  Daca rezultatele vor arata ca au votat numai 25% din cei aflati pe liste, caz in care opinia publica il va acuza pe carlan ca el este cauza acestei prezente foarte scazute, mitomanul plaseaza imediat corectia : nu 25%, ci 30%, fiindca totalul anuntat,e 18 milioane de insrisi, este gresit, numarul exact fiind 15 milioane, asa cum confirma autoritatea in materie - Gabi Oprea.
 • 0 (0 voturi)    
  18 milioane de alegatori (Duminică, 25 mai 2014, 11:41)

  Milka Man [utilizator]

  si doar 4,5 milioane de angajati legal...si nimeni nu isi bate capul de ce...Pana acum, tot ce au sustinut dragii de parlamentari europeni a fost majorararea varstei de pensionare, pentru a scadea numarul pensionarilor...Nici un candidat la europarlamentare nu a deschis tema muncii la negru, de fapt asta e subiect tabu de cand au revenit comunistii la putere...Aceasta campanie electorala a fost doar o gluma proasta pentru ca inca 32 de papagali sa ia niste euro...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by