Presedintele rus Vladimir Putin a declarat sambata ca este putin probabil sa se ajunga la un nou Razboi Rece cu Vestul, de data aceasta din cauza Ucrainei, transmite Reuters.

Vladimir Putin Foto: Agerpres

Relatiile Est-Vest au ajuns, pe fondul crizei din Ucraina, la cel mai scazut nivel de la sfarsitul Razboiului Rece care s-a incheiat in urma cu doua decenii, odata cu dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Putin le-a mai spus jurnalistilor straini prezenti la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg ca Rusia tine cont de interesele altor tari si ca nu poate fi de acord sa nu fie tratata ca un egal.

Liderul de la Kremlin a mai aratat ca nu este posibil sa izolezi o tara precum Rusia iar sanctiunile occidentale impuse Moscovei din cauza implicarii in cria ucraineana nu fac decat sa afecteze economia mondiala.

"Baga economia rusa, cea europeana si cea globala in probleme pe care nimeni nu le vrea", a declarat Putin.

Cu aceeasi ocazie, liderul de la Kremlin a respins acuzatiile ca Rusia intentioneaza sa resusciteze Uniunea Sovietica, denuntand totodata o formula care incearca sa ii discrediteze politica.

"Se incearca sa ni puna aceasta eticheta, potrivit careia avem intentia de restaura imperiul, Uniunea Sovietica, de a pune totul sub influenta noastra. Este complet fals", a declarat Putin, citat de AFP.

Potrivit reuters, Putin nu a ezitat insa sa afirme ca atat Rusia cat si China ar trebui sa isi asigure rezervele de aur si cele monetare.

"Pentru noi (Rusia si China - n.red.) este important sa le depozitam (rezervele de sur si cele monetare) intr-un mod rational si sigur. Si trebuie, impreuna, sa ne gandim la cum putem face asta avand in vedere situatia dificila a economiei mondiale", a declarat Putin.

Liderul de la Moscova a adaugat ca Rusia si China ar trebui sa se gandeasca la noi pasi pentru a reorienta utilizarea monedelor nationale in tranzactii bilaterale.