Intr-o padure izolata din estul Ucrainei, un grup de 120 de barbati care si-au dat numele de Batalionul Donbass au rechizitionat o tabara de vara pentru copii si se pregatesc de razboi, povesteste New York Times. Scopul este sa transforme o adunatura pestrita de lacatusi, brokeri si studenti in luptatori inarmati care sa tina piept militantilor anti-Kiev care au inceput sa preia controlul asupra estului Ucrainei in ultimele doua luni.

Militiile pro-KievFoto: Captura New York Times

"Nu este clar pana acum ca singurul mod in care poti sa conduci este cu arma?", intreaba Serghei, un tanar in varsta de 25 de ani care a tinut luni in mana, pentru prima, o arma de asalt AK-47.

Serghei, de profesie jurnalist, si-a lasat saptamana trecuta locul de munca si s-a alaturat centrului de informare pro-revolutionara din Kiev, de unde a fost trimis in estul tarii alaturi de o gasca de veterani, dintre care unii au luptat in Afganistan in timpul invaziei sovietice.

"Mi-au spus ca slujba mea acum este sa mananc si sa devin mai puternic", povesteste Serghei.

Ceea ce odata parea un aspect marginal al campaniei ucrainene impotriva militiilor rebele a intrat in centrul atentiei vineri cand o confruntare violenta intre Batalionul Donbass si militia pro-rusa, la sud de Donetsk (cel mai mare oras din regiune), s-a soldat cu 7 morti.

Originile confruntarii nu au putut fi stabilite. Inainte ca impuscaturile sa se opreasca, Semion Semenchenko, liderul batalionului, a afirmat ca luptatorii sai au intrat intr-o ambuscada in apropiere de un punct de control rebel din satul Karlivka. Localnicii si separatistii pro-rusi sustin insa ca Semenchenko a condus un atac asupra punctului de control si s-a trezit inconjurat de fortele inamice.

Lupta a aratat potentialul devastator al violentelor care pot izbucni intre militiile ad-hoc, unele cu foarte putina instruire formala, care ar putea continua chiar daca ciocnirile dintre armata ucraineana si rebeli ar inceta.

Pana vineri, Batalionul Donbass nu a fost prea activ, fiind cunoscut mai degraba pentru asaltul asupra unei sectii de politie din oraselul Velika Novosilka. Cu toate acestea, nivelul de violenta s-a intensificat recent. 15 soldati ucraineni au fost ucisi joi, la sud de Donetsk, intr-o ambuscada la un punct de control pe un drum de tara izolat.

Sute de suporteri ai Kievului s-au alaturat recent nou formatei Garde Nationala, constituita in graba din unitati militare de luptatori lipsiti de experienta care au ajuns in prima linie a conflictului.

Prezenta acestor noi unitati, in special a "brigazii Nipru", care este sustinuta de Ihor Kolomoiski, oligarhul guvernator al regiunii vecine, Dnipropetrovsk, a alimentat de multe ori furia din est.

Grupul a fost acuzat pe 11 mai de impuscarea mai multor activisti pro-rusi neinarmati, un episod care a consolidat o convingere larg raspandita in zona si anuma ca Ucraina vestica trimite asasini platiti pentru a subjuga estul tarii.

Finantele Batalionul Donbass raman o mare necunoscuta. Semenchenko, in varsta de 40 de ani, sustine ca grupul nu are conexiuni cu guvernul sau cu Ihor Kolomoiski, si ca supravietuieste din donatii de la un "numar de cetateni patrioti".

Intrebat despre pericolul intensificarii conflictului, pe masura ce tot mai multe militii obtin arme si se organizeaza, Semenchenko a declarat ca guvernul a pierdut controlul asupra tarii.

"Mai bine un razboi civil decat ceea ce au pregatit pentru noi", sustine Semenchenko.

Dupa ciocnirea de vineri de la Karlivka, in spatele unui avanpost din beton a ramas intins corpul unui barbat cu parul carunt, imbracat intr-o jacheta antiglont. In apropiere, puteau fi vazute ramasitele unui incendiu care a mistuit un restaurant recent construit caruia luptatorii pro-rusi i-au dat foc dupa ce luptatorii pro-Kiev au ocupat pozitii in interiorul sau.

Niciun reprezentant al politiei nu a fost prezent la fata locului in momentul atacului.

La un punct de control de la cativa kilometri distanta, unde s-au pozitionat zeci de militanti pro-rusi puternic inarmati, o dubita alba a oprit in graba si a aruncat pe marginea drumului un alt cadavru, care a ramas acolo timp de mai multe ore, scrie New York Times.

"Eu sunt cel care l-a impuscat", a spus, aratand catre cadavru, un tanar luptator care s-a prezentat drept Dmitri si care purta o pusca semiautomata cu luneta Dragunov.

Nici Semenchenko si nici alti membri ai militiei lui ar putut fi contactati vineri seara, precizeaza NY Times, adaugand ca administratorii contulului de Facebook al grupului au negat zvonurile ca liderul lor ar fi fost capturat sau ucis.

In urma cu mai bine de o luna in urma, atunci cand militia de abia fusese formata, Semenchenko a afirmat ca oamenii sai nu erau gata sa faca fata militantilor separatisti din Slaviansk sau din alte bastioane pro-ruse.

"Nu imi voi duce soldatii la lupta daca nu sunt gata", a spus atunci Semenchenko.

Alti membri ai grupului pareau insa dornici de actiune. "Am sacrificat Crimeea fara un foc tras", a declarat Andrei Gobzhelian, un veteran militar si fost producator de masini-unelte in varsta de 45 de ani: "De data aceasta trebuie sa tragem".