Noi confruntari violente intre fortele guvernamentale si gruparile separatiste pro-ruse s-au produs sambata dimineata in estul Ucrainei, cu o zi inaintea alegerilor prezidentiale considerate vitale pentru stabilizarea tarii, transmite Radio Free Europe/Radio Liberty.

Liderii separatisti din estul Ucrainei ameninta cu blocarea votului in zonele aflate sub controlul lor, ceea ce face ca persepectiva pacii sa devaina una din ce in ce mai indepartata. Ciocnirile de sambata dimineata vin pe fundalul eforturilor Kievului de a pune punct revoltei separatiste din estul tarii.

Jurnalistii Associated Press anunta ca au vazut doi soldati ucraineni ucisi in apropiere de satul Karlivka, dn regiunea Donetsk, si un alt cadavru in apropiere de un punct de control ridicat de separatisti. Bilanturile victimelor anuntate de separatisti si de reprzentantii guvernamentali nu au putut fi verificate imediat.

-----------------------

Ora 21:20 Doua elicoptere ruse de tip Mi-25 au incercat sambata sa patrunda in spatiul aerian al Ucrainei dinspre Crimeea. Ministerul ucrainean al Apararii a anuntat ca a respins aceasta tentativa.

Ora 18:15 In ceea ce priveste solicitarile Kievului pentru diminuarea pretului la gaze, liderul de la Kremlin a declarat sambata ca Ucraina nu are dreptul sa ceara reduceri si ca disputa asupra pretului ar trebui rezolvata prin dialog si nu prin ultimatumuri.

“Suntem gata pentru un dialog constructiv, insa nu ar trebui sa fie facut prin cereri fara baza si prin ultimatumuri, ci pe baza unei cooperari civilizate de piata”, a mai afirmat Putin.

Ora 18:11 Presedintele rus a mai declarat sambata ca va respecta rezultatul alegerilor prezidentiale de duminica din Ucraina si ca Moscova va lucra cu noile autoritati.

“Vom respecta alegerea poporului ucrainean si vom lucra cu autoritatile formate pe baza acestor alegeri”, a afirmat Putin.

Ora 17:41 Presedintele rus Vladimir Putin a declarat sambata ca este putin probabil sa se ajunga la un nou Razboi Rece cu Vestul, de data aceasta din cauza Ucrainei, transmite Reuters. (vezi aici mai multe informatii)

Ora 15:38 Presedintele Vladimir Putin a declarat sambata ca este preocupat de amenintarile teroriste facute de "radicalii" din Ucraina de a intrerupe livrarile de gaze naturale rusesti intrerupe catre Europa, transmite Reuters.

Europa este puternic dependenta de livrarile de gaze din Rusia, iar gazoductele prin care sunt trimise aceste gaze trec prin Ucraina.

Ora 13:19 Uniunea Europeana ar trebui sa aiba in vedere si interesele companiile europene care au afaceri in Rusia atunci cand decid daca impun sau nu sanctiuni Moscovei din cauza implicarii sale in criza din Ucraina, a declarat sambata principalul consilier economic al lui Vladimir Putin, citat de Reuters.

"Sper din tot sufletul ca atunci cand iau aceste decizii (...) dependenta si interesele companiilor europene care lucreaza in Rusia (vor fi luate in considerare n.red.)", a declarat Andrei Belousov in cadrul Forumului Economic International de la Sankt Petersburg.

"Acestea sunt companii europene, care lucreaza aici, lucreaza in mare parte pentru pietele europene, si care se intorc in Europa cu valizele pline cu bani", a mai afirmat Belousov, adaugand ca Rusia ar putea recurge la masuri legale in cazul in care sanctiunile restrictioneaza comertul extern al tarii.

Ministrul rus al Economiei Alexei Uliukaev s-a declarat convins sambata, in cadrul Forumului, ca Uniunea Europeana nu va impune sanctiuni care ar putea lovi unele dintre principalele exporturi ale Rusiei. (Vezi aici mai multe informatii)

Ora 11:54 O misiune de observare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a ajuns la Kiev pe 23 mai pentru a monitoriza desfasurarea votului de duminica.

Potrivit Kyiv Post, este cea mai numeroasa misiune de moniorizare din istoria Biroului pentru Institutii Democratice si pentru Drepturile Omului (Office for Democratic Institutions and Human Rights) din cadrul OSCE, fiind formata din circa 1.250 de observatori.

Misiunea OSCE este condusa de Tana de Zulueta, un fost parlamentar italian. Aceasta a precizat ca misiunea este formata din observatori din diverse tari, insa Canada, SUA si tarile UE au mai multi reprezentanti. Misiunea nu cuprinde observatori rusi, alegerea fiind, potrivit Tanei de Zulueta, facuta de Federatia Rusa.

"Este pentru prima data cand un scrutin este monitorizat de ODIHR fara observatori rusi", a adaugat reprezentanta OSCE.