Statele Unite au suspendat ajutorul militar de 3,5 milioane de dolari destinat Thailandei, din cauza loviturii de stat din aceasta tara, transmite Mediafax citand AFP. Washingtonul urmeaza sa reexamineze si restul ajutorului financiar oferit Thailandei, care se ridica la valoarea de 10,5 milioane de dolari pe an.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a condamnat vehement "lovitura de stat militara" din Thailanda, avertizand cu "efecte negative" asupra cooperarii intre Washington si Bangkok. "Nu exista nicio justificare pentru aceasta lovitura de stat militara", a declarat Kerry. "Cerem reinstalarea imediata a unui guvern civil si revenirea la democratie", a subliniat Kerry. Departamentul american al Apararii avertizase ca va reexamina cooperarea militara cu Thailanda.

Armata thailandeza a decis joi suspendarea Constitutiei si demiterea Guvernului de la Bangkok, in ceea ce analistii considera a fi o lovitura de stat militara, dupa o criza politica ce dureaza de sapte luni.

Junta militara care a preluat puterea in Thailanda a anuntat vineri ca a interzis unui numar de 155 de persoane sa paraseasca tara, inclusiv fostului premier Yingluck Shinawatra, iar peste 100 de reprezentanti politici au fost convocati de catre militari. "In total, 155 de persoane au interdictia de a calatori in strainatate fara autorizatie" din partea noului regim militar, "in scopul mentinerii pacii si ordinii", a declarat un purtator de cuvant militar la televiziune.