Miliardarul ucrainean Petro Poroshenko, considerat favorit pentru castigarea alegerilor prezidentiale de duminica din Ucraina, a demonstrat in cadrul unui eveniment ca stapaneste foarte bine limba romana, scrie Transmedia, citand portalul ucrainean Glavcom.

Petro Poroshenko, favoritul alegerilor din UcrainaFoto: Captura BBC

Luni, 19 mai, cu ocazia prezentarii unui sondaj intitulat "Presedintele european", realizat de Institutul de Politici Mondiale de la Kiev, Petro Porosenko a fost rugat de catre organizatori sa isi demonstreze cunostintele de limba romana, plecand de la faptul ca miliardarul ucrainean a trecut in CV-ul sau ca stapaneste foarte bine limba romana, alaturi de limba engleza.

Fara sa ezite, Poroshenko a dat curs solicitarii rostind cateva fraze in limba romana.

Potrivit sondajului realizat de Institutul de Politici Mondiale de la Kiev, Petro Porosenko este considerat candidatul la presedintie cu viziunile cele mai proeuropene, 70 din 80 de experti clasandu-l printre primii trei prezidentiabili demni de titlul "Candidat european". 54 de respondenti din randul expertilor l-au plasat in fruntea clasamentului respectiv, fiind urmat de Anatoli Hritenko, Olga Bohomolet si Iulia Timosenko, pe locul al patrulea.

Petro Olekseyevich Poroshenko, in varsta de 48 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Ucraina care si-a aratat sprijinul pentru protestele care au dus la indepartarea presedintelui Viktor Ianukovici de la conducerea tarii in luna februarie. Pe parcursul campaniei electorale, Poroshenko s-a plasat pe primul loc in sondajele de opinie privind intentiile de vot in alegerile prezidentiale anticipate organizate in 25 mai.

Poroshenko, cunoscut ca cunoscut ca "Willy Wonka al Ucrainei" sau "Regele ciocolatei" datorita faptului ca detine brandul ucrainean de ciocolata Roshen, a capatat o vizibilitate sporita in luna februarie, in timpul protestelor, cand s-a urcat pe un excavator pentru a impiedica un protestatar furios sa intre cu vehiculul intr-un cordon de politie, una dintre primele actiuni "dramatice" facute in public de miliardarul ucrainean.