Criza din Ucraina "s-a nascut pentru ca Ianukovici a respins acordul de asociere cu Uniunea Europeana. A urmat o lovitura de stat, sustinuta de prietenii nostri americani, si, in final, avem haos si un veritabil razboi civil", a declarat Putin, in cadrul Forumului Economic de la Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei).

Vladimir Putin si Barack Obama, in 2013Foto: Agerpres/AP

Pe de alta parte, Vladimir Putin a declarat ca "modelul unei lumi unipolare" a esuat, vizand, fara sa numeasca, tarile occidentale dupa prabusirea URSS si sfarsitul Razboiului Rece.

"Modelul unei lumi unipolare a esuat. Oricine o vede bine azi, chiar si cei care au incercat sa actioneze de maniera obisnuita, sa pastreze monopolul, sa-si dicteze regulile jocului in politica, in comert, finante, sa impuna norme culturale si comportamentale", a spus Putin.

Putin a afirmat ca sanctiunile occidentalilor impotriva Rusiei vor avea un efect de "bumerang": "Nu este evident ca sanctiunile economice folosite ca un instrument de presiune politica in lumea actuala interdependenta au un efect de bumerang si se reflecta in final asupra afacerilor si economiei tarii care se afla la originea lor?", s-a intrebat el.

Presedintele Rusiei a sustinut ca intelege ingrijorarile oamenilor de afaceri straini care au investit in Rusia sute de miliarde de dolari.

"Acum, societati care au succes trebuie sa se conformeze unei politici inconsistente, sa sufere pierderi si sa isi ofere pozitiile, pe care le-au cucerit greu, si o piata enorma concurentilor lor?", a continuat acesta.

"Lumea este multipolara, oamenii vor sa isi decida singuri destinele, sa-si pastreze identitatea culturala, istorica si de civilizatie", a subliniat Vladimir Putin, acuzand Statele Unite ca folosesc arma sanctiunilor pentru a-si avansa propriii oameni de afaceri.

"Insistand asupra folosirii sanctiunilor impotriva Rusiei, banuiesc ca prietenii nostri americani, poate - sunt subtili - doresc sa obtina anumite avantaje in legaturile comerciale si economice cu Europa", a argumentat el.

In ceea ce priveste Ucraina, Putin a sustinut ca va respecta "alegerea poporului ucrainean", intrebat daca Moscova va recunoaste sau nu alegerile prezidentiale din aceasta tara.

"In principiu, potrivit Constitutiei, nu pot avea loc alegeri deoarece presedintele (Viktor) Ianukovici (...) este presedintele in exercitiu". Dar "si noi dorim ca in cele din urma calmul sa revina si vom respecta alegerea poporului ucrainean", a adaugat acesta, asigurand ca Moscova "lucreaza cu noile autoritati".